Најновије

Прва годишњица референдума о припајању Крима Русији

На Криму и у Севастопољу данас обележавају годишњицу „Кримског пролећа“. Пре тачно годину дана, 16. марта 2014. године, у Републици је одржан референдум на ком су Кримљани одабрали своју нову руску будућност. Свечаности ће бити одржане у свим градовима полуострва.
Крим је Русија (Фото: РИА новости )

Крим је Русија (Фото: РИА новости )

Крим и Севастопољ постали су руски региони након референдума на ком се већина изјаснила за излазак из састава Украјине и припајање Русији. За улазак у Русију гласало је 96,77 одсто Кримљана и 95 одсто Севастопољаца. У школама на полуострву данас ће бити одржан отворени час „Русија и Крим — заједничка судбина“. Шеф Републике Сергеј Аксјонов личним декретом скратио је радни дан на један час. Сам ће говорити пред ученицима Отвореног космичког лицеја у Семфиропољу. У згради кримског парламента биће отворена изложба фотографија и пријем. На тргу Лењина ће вечерас бити одржан празнични митинг и артмоб „Уједињење“, док ће музичке звезде имати концерт. Како је то било? Становници полуострва су на референдуму одговорaли на два питања: „Да ли сте за припајање Крима Русији, као субјекта Руске Федерације?“ и „Да ли сте за враћање на снагу Устава Републике Крим из 1992. године и за статус Крима, као дела Украјине?“ По први пут у историји, листићи за гласање су били одштампани на три национална језика полуострва — руском, украјинском и кримско-татарском. Напетост је трајала читавог дана, све док републичка ЦИК није објавила прелиминарне резултате референдума. Након обраде половине гласачких листића, за припајање Крима Русији гласало је 95,5% становника Републике и 93% становника Севастопоља.
Прочитајте још:Путин: Разматрана и приправност нуклеарних снагаСутра се навршава једанаест година од мартовског насиља на Космету
Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА