Најновије

Кијев се спрема за рат: У Украјини у току четврти талас мобилизације

Упркос покушајима међународне заједнице да утиче на смиривање сукоба у Донбасу помоћу минских споразума, у Украјини је мобилизација у пуном јеку.
Фото: lb.ua

Фото: lb.ua

Кијев наставља да мобилише војне обвезнике. Генералштаб извештава да је план за четврти талас мобилизације испуњен 80 одсто, али при том скрива како се заиста реализује. На пример, студенти кијевског Политехничког факултета су „покупљени“ испред студентског дома. Младићима су уручени позиви, а затим су натерани да прођу медицински преглед. При том се формалностима не придаје превелика пажња: на потврдама дома здравља издатим после прегледа, по речима мобилисаних, уместо печата стоји ознака „Печат“ написана обичном хемијском оловком. Како је раније изјавио председник Украјине Петар Порошенко, упркос формалном напретку мировног процеса, у земљи је у пуном јеку обука украјинских војника у којој учествују партнери из неколико чланица НАТО. Порошенков саветник Јуриј Бирјуков је говорио о резултатима посете војном полигону Оружаних снага Украјине, на којем регруте - припаднике Ваздушно-десантних снага ОС Украјине припремају за слање у зону казнене операције у Донбасу. Између осталог, открио је да неискусне припаднике десантних снага уче да праве Молотовљеве коктеле. Порошенко је својевремено послао на југоисток земље младе официре, питомце Националног универзитета одбране. Обазложио је то дефицитом командног кадра у украјинској армији. По последњим подацима УН, у сукобима на југоистоку Украјине до сада је погинуло више од шест хиљада људи, а најмање 15 хиљада људи је рањено. При том, аутори извештаја Врховног комесаријата УН за људска права су нагласили да би прави број жртава заправо могао бити много већи, пошто тај комесаријат засад не може да дође до свих података о погинулима. Медији су писали почетком фебруара да је, према подацима немачких обавештајних служби, у Украјини погинуло око 50 хиљада људи, а то је практично 10 пута више од онога што се наводи у званичним извештајима.
Прочитајте још:Крај украјинских добровољачких батаљона: Јарошевим борцима наређено да предају оружјеСорош спреман да преузме улогу „узора“ у борби против Путина
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА