Најновије

Звезда без публике до краја првенства?

Колико пута смо само били сведоци строгих казнених мера дисциплинских органа ФСС после ко зна којег вечитог дербија, мера које су подразумевале мечеве пред празним трибинама, високе новчане казне и друге санкције због нереда и насиља на трибинама, употребе силне пиротехнике, димних бомби, топовских удара, а опет ствари су се понављале из године у годину.
Нереди на дербију (Фото: Јутјуб)

Нереди на дербију (Фото: Јутјуб)

И увек се очекивало да ће „неко” најзад имати снаге да свему овоме стане на пут, али добра воља је изостајала, а клубови су наставили да у своје управе регрутују силне политичаре и привреднике који су се додворавали управо хулиганима, који су били и остали велики проблем српског фудбала. Из страха да их исти не прозову и „окаче” на неком транспаренту, правили су пакт са ђаволом, а резултат свега су слике са минулог дербија на стадиону „Рајко Митић”, али и многих других мечева на стадионима Партизана, Војводине, Новог Пазара... И сада поново очекујемо да дисциплински органи ФСС изрекну казне које ће највише да погоде играче и оне навијаче који би годинама да гледају фудбал, али због хулигана који ведре и облаче српском фудбалском сценом (неко каже и шире) беже од стадиона. Зато и питање, где је спас, да ли у измени дисциплинског правилника који би имао још ригорозније казнене мере или само реакцији државе, реакцији на коју се чекало и после Ђенове, меча са Албанијом, ко зна колико минулих дербија... - Сматрам да сви које желе добро фудбалу, деле моје мишљење, а оно гласи, све док држава не удари руком о сто, имаћемо нереде и слике које смо гледали и сада, али и раније - не оставља дилему Влада Булатовић, директор Суперлиге. Има оних који мисле да треба појачати казнене мере... - Све је то само бежање од проблема. Ни у Европи дисциплинске мере националних савеза нису решиле питање хулиганизма већ само - држава. Због казнених мера највише испаштају они који нису криви, а то су играчи. Играти пред сабласно празним трибинама, највећа је казна за фудбал. И наши дисциплнски органи су такву меру изрицали много пута, али шта смо после свега добили. Репризе нереда, насиља, бакљада... Многи сматрају да је једини лек приватизација, јер у том случају навијачи не би „водили клуб”, односно управа клуба се не би правила глува и слепа у осуди нереда и насиља на трибинама... - Нема дилеме да би ствари биле потпуно другачије, односно почивале би на јачим и здравијим темељима. Међутим, и ту држава треба да одигра важну улогу. Видећемо, нико не би желео да се понови слика са 148. дербија, као и слика са многих ранијих мечева у којима смо присуствовали насиљу, чак и најтрагичнијим случајевима. Последњи је час да се нешто предузме, јер сви плаћамо велику цену. Ружна слика је поново отишла у свет, а то је срамота за све, клубове, управе, навијаче, државу Дисциплински органи ФСС би сутра требало да санкционишу догађања са 148. дербија... - Поднео сам пријаве због слабе организације, нереда на трибинама - каже Влада Булатовић. Црвену звезду очекује папрена новчана казна, можда и казна одигравања наредних мечева без присуства публике... - Нико од управе, играча, струке није желео да се ово догоди, а испада да само они плаћају цех. И што је најгоре ствари се понављају, не само у овом случају, него генерално. То је доказ да казнене мере немају ефекат да елиминишу хулиганизам - каже Булатовић.
Прочитајте још:ЈЕЗИВА СЛИКА ДЕРБИЈА: Крваве главе и туча без краја (ВИДЕО)СПЕКТАКЛ У НАЈАВИ: Кличко боксује против Тајсона (ВИДЕО)
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА