Најновије

НЕ БУДИТЕ ЛЕЊИ: Само 2 минута ходања може учинити чуда за ваше здравље!

Уколико превише времена проводите седећи, вероватно знате колико негативних ефеката то може имати по ваше здравље. Али вероватно нисте знали да кратка шетњица може да вам олакша муке.
Шетајте (Фото: pixabay.com)

Шетајте (Фото: pixabay.com)

Ако у своју рутину укључите свега 2 минута кретања на сваких сат времена можете да избегнете негативне последице вишесатног седења, показала су недавна истраживања. Раније студије су показале да седење током дужег периода сваког дана повећава ризик од здравствених проблема као што су болести срца, дијабетес и превремена смрт. Препоручује се да барем два и по сата недељно посветите физичким активностима, међутим многи се тога не придржавају. Према новим сазнањима, и они могу доста учинити за своје здравље уколико се и у кратким периодима баве неком лакшом физичком активношћу. "Наша студија је показала да чак и мале промене могу имати значајан утицај", рекао је аутор студије Том Грин. У истраживању је учествовало 3.200 људи који су носили уређаје за мерење њихових активности. И након три године, студије су показале да људи који су дуже времена на ногама не могу значајно смањити лоше последице седења, али редовне кратке физичке активности као што је шетња или сређивање куће може продужити животни век људи који више од половине свог времена проводе седећи. Уколико замените два минута седења са два минута лаганог разгибавања сваких сат времена, смањићете ризик од преране смрти за 33 одсто, према студији. "На основу изнетих резултата, препоручујемо ове редовне двоминутне шетње на сваких сат времена у комбинацији са два и по сата умереног тренинга сваке недеље", рекао је др Сринивасан Беду. Према информацијама у саопштењу, умерено вежбање јача срце, мишиће и кости и даје здравствене предности које активности ниског интезитета ипак не могу.
Прочитајте још:Како да убрзате метаболизамОдмах замените лек: БАНАНОМ!Маме, опрез: Ово средство за чишћење изазива инфекције и упале код малишана!
Извор: Србија данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА