Најновије

“Брза” кафа још гора од брзе хране!

Све се плаћа, па чак и жеља да останете будни – и ваша јутарња кафа за понети из оближњег кафића може имати исто онолико калорија као један добар, пун дезерт.
“Брза” кафа још гора од брзе хране! (Фото: pixabay)

“Брза” кафа још гора од брзе хране! (Фото: pixabay)

Нико није био срећнији од нас када се и у нашим кафићима нашла кафа за понети! Напокон смо могли да однесемо кафу у читаоницу, да обрадујемо другарицу на послу, па чак и да попијемо једну док шетамо пса. Одувек смо били нација љубитеља кафе и то се никада неће променити, пише “Лепота и здравље“. Али, знате ли шта се променило? Саме кафе, заправо. Више то није само једна она мала шољица јаке турске кафе или, пак, дупли еспресо. Избор се драстично повећао и ма колико ми уживали у њему, дошло је време да се запитамо да ли је то стварно добро. Опсесивни љубитељи кафе покушали су стога да одреде да ли је кафа за понети ишта мање опасна за наше здравље – и килажу – од класичне брзе хране, која се већ јако дуго налази на лошем гласу. Предмет испитивања били су напици из највећег ланца кафића на свету, Старбукса. Иако Старбукс није заживео код нас, они који су пили њихове кафе врло добро знају да се сличне варијанте продају и у нашим кафићима и киосцима већ годинама, а сада следи истина о томе колико је тај „чаробни напитак“ заправо калоричан! Дакле, ситуација је оваква: Једна бела чоколадна мока садржи 520 калорија, а то је као да сте попили 3,7 конзерви кока коле. Сад замислите да пијете кока колу! Зауставили бисте се на једној конзерви, зар не?! Фрапућино је нешто мање калоричан, садржи 500 калорија. Знате ли шта још садржи 500 калорија. Па, читава дуга М&М`s чоколадица које сигурно не бисте појели јер је она препуна шећера. Класична мока кафа садржи 340 калорија, а то је управо она количина калорија коју садржи и средња порција помфрита у „озлоглашеном“ Мекдоналдсу. Бела кафа вам је можда најсигурнији избор јер она садржи „тек“ 190 калорија. Што значи да вам је сасвим свеједно да ли сте попили овај топли напитак, или појели парче пице. Па ви онда бирајте шта вам је драже! И тако долазимо до вашег најбољег пријатеља од свих могућих кафа – и у Старбуксу и свуда на свету – јер црна кафа садржи нула калорија. У преводу: осим ако у њу не додате шећер, и поред тога што ћете се након ње осећати помало теже јер сте ипак унели одређену количину течности у себе, попити црну кафу вам је као да сте неколико минута удисали ваздух са мирисом кафе.
Прочитајте још:ПРОВЕРЕНИ РЕЦЕПТ НАШИХ БАКА: Помладите кости за 20 година и ослободите се сваког бола!5 најчешћих заблуда о месу
Извор: Лепота и здравље

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА