Најновије

ОВО ВЕЋ НИЈЕ НОРМАЛНО: Зашто све више људи обољева од алергије на полен?

Пролеће нам је одавно стигло, а с њим и поленске алергије, од којих пати све више људи широм света. Поред огромног напретка медицине и даље није познато зашто наше тело реагује на одређене супстанце, односно, алергене.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Један од најчешћих алергена јесте управо полен, а наше тело, тачније имуни систем, бурно реагује јер мисли да је у питању супстанца која је штетна за организам, попут бактерија и вируса. Полен, као и остали алергени, потпуно је нешкодљив за нас, али, из неког разлога, наш имуни систем у њему препознаје непријатеља. Нико нема одговор на питање зашто је то тако, али познато је да када једном одреагује на алерген, имуни систем наставља да реагује током целог живота. Неки људи сматрају да узрок алергија, генерално, може бити то што данашње генерације одрастају у стерилном окружењу, презаштићени од природе, коју организам престаје да препознаје и потпуно природне супстанце доживљава као непријатеље. Раније се сматрало да алергијска реакција може настати само у детињству и да се алергија не може први пут појавити у одраслом добу. Међутим, тај мит је разбијен и многи примери доказују да је могуће постати алергичан у било ком периоду живота. Чак трећина људи који пате од неке врсте алергије, прве симптоме су доживели када су већ били одрасли. - Идеја да се алергија може добити само у детињству или у младости је, бојим се, само мит – каже др Суранђит Сеневиратне, консултант за алергије у Краљевској болници у Лондону. Будући да није познато зашто имуни систем реагује на алергене, није познат ни лек који би деловао на узрок ових тегоба. Могуће је деловати само на симптоме, односно кијање, отицање и упалу слузокоже, црвенило на кожи… Наиме, када алерген доспе у организам, у случају полена углавном тако што се удахне, имуни систем почиње да се брани (ничим изазван). Та одбрана подразумева да бела крвна зрнца проналазе и уништавају “уљеза”, а пропратни део тог процеса је лучење хистамина. Хистамин је азотно једињење које у организму има функцију неуротрансмитера и узрокује упалне реакције. Сви лекови против алергије заправо само неутралишу хистамин и на тај начин смирују симптоме, док наш организам и даље остаје осетљив на одређени алерген. Зато, једини начин да избегнете реакцију, која у неким случајевима може бити веома бурна, јесте да избегавате алергене. Међутим, кад је поленска кијавица у питању, тешко је избећи окидаче алергијске реакције, јер полен може да путује километрима пре него што пронађе своју жртву. Зато, особе које мучи ова врста алергије, увек, а поготово у пролеће, треба да имају при себи неки антихистаминик, посебно ако су алергијске реакције бурне – гушење и отицање слузокоже дисајних путева.
Прочитајте још:УСПОРИТЕ СТАРЕЊЕ: Пет разлога да једемо јагоде!Витаминска бомба руског академика која експресно јача имунитет
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА