Најновије

ДНР и ЛНР: Желимо у састав Руске Федерације!

НОВОРУСИЈА - Владислав Деинего, представник ЛНР и Денис Пушилин, представник ДНР, саопштили су да су повукли свој предлог о изменама Устава који је јуче био упућен Кијеву, а који је садржао нејасне формулације о "Криму и Севастопољу као делу Украјине".
Војник Новорусије (Фото: Новоросинформ)

Војник Новорусије (Фото: Новоросинформ)

"Ми сматрамо Крим делом Руске Федерације и то је неупитно." - рекао је Денис Пушилин новинарима. "Чак шта више, наш идеал је да уђемо у Руску Федерацију, то је оно што би било идеално за ДНР и ЛНР." - додао је он. Подсећамо, јуче је ОЕБС-у достављен документ о изменама устава Украјине од стране ДНР и ЛНР, а то је урађено у складу са Минским споразумом. ДНР и ЛНР су изнели услове под којима би остали у саставу Украјине, а то подразумева велика овлашћења аутономног управљања, засебна министарства, судство, па чак и сопствену народну милицију. Владимир Путин, руски председник, недавно је изнео став да су Донбас и Крим две различите приче, те да самопроглашене републике у Донбасу неће бити део Руске Федерације. "На Криму су грађани путем легалног референдума изразили своју вољу да уђу у састав Руске Федерације, док су ДНР и ЛНР прогласили независност." - објаснио је Путин. Међутим, ДНР и ЛНР су у више наврата изражавали жељу да баш као и Крим постану део Руске Федерације. Тренутно се у оквиру Минског споразума покушава наћи решење које би задовољило и устанике и Кијев, па ДНР и ЛНР предлажу уставне измене на које се Кијев обавезао у Минску. Ово је други пут да су устаници упутили документ Кијеву, а на прошлом састанку Контакт групе, предлог ДНР и ЛНР је одбијен од стране Киејва. Руска јавност је била шокирана ставком у новом документу која је дефинисала "Крим и Севастопољ као део Украјине", а накнадно је Деинего објаснио новинарима да је то формулација из устава Украјине, те да се они у изменама Устава Украјине баве стварима само које се тичу Донбаса. "Немамо овлашћења да мењамо устав Украјине." - објаснио је Деинего. Реч је о формалној дефиницији, а не политичком ставу или пројекцији ДНР и ЛНР.
Прочитајте још:Американци желе нуклеарни удар на Русију (ВИДЕО)ПУТИН: Зашто Америка плаши свет Русијом
Како пишу руски медији, јучерашњи предлог је повучен, а биће највероватније израђен други који ће Кијеву бити достављен у наредним данима. Следећи састанак Контакт групе у Минску је 16. јуна. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА