Најновије

Поново се покреће прича о регионализацији Србије!

НOВИ СAД - ЛСВ сматра да су, у процесу измене политичког система, наjважниjа питања аутономиjе Воjводине као и децентрализациjе и регионализациjе Србиjе, коjа би требало да буду регулисана новим Уставом, изjавио jе данас заменик председника те странке Боjан Kостреш. 
Бојан Костреш (Фото: Јутјуб)

Бојан Костреш (Фото: Јутјуб)

"Добро jе да се размишља о промени целокупног политичког система, jер Србиjа са оваквим политичким системом, Уставом и многим законима коjи таj систем дефинишу, не може да уђе у EУ и боље jе да се у том погледу сами припремамо, него да нам буде наметнуто као услов", рекао jе Kостреш Танјугу. Према његовим речима, за ЛСВ jе наjважниjе питање аутономиjе Воjводине и питање децентрализациjе и регионализациjе Србиjе, што су решења коjа су се показала као неодржива и погрешна. Tа решења су "последица покушаjа да се питање аутономиjе Воjводине стави под тепих, а не да се реши", навео jе он и нагласио да ће у расправи о измени политичког система ЛСВ инсистирати на томе да Воjводини Уставом буду гарантовани заонодавна, извршна и судска власт, изворни приходи и имовина. Kостреш сматра да за решавање питања статуса Воjводине мора постоjати шири консензус и да се оно решава "на трагу европских стандарда и стечених права, коjе jе Воjводина стекла кроз историjу". "Tребаће нам за то много енергиjе и разговора, али jа сам оптимиста и надам се да да ћемо на краjу доћи до решења коjе може бити прихватљиво за све", казао jе Kостреш и поновио да jе надлежности, финансирање и друга кључна питања коjа се односе на Воjводину неопходно дефинисати Уставом. Свака нова већина у републичком парламенту може да промени законе о надлежности и финансирању Воjводине и онда то Воjводину чини нестабилним политичким простором, упозорио jе Kостреш и додао да зато те теме мораjу бити дефинисане Уставом. Док нови Устав Србиjе не буде донет, мораjу бити усвоjени закони о финансирању и надлежностима покраjине, коjи би требало да буду у складу са капацитетима воjвођанске администрациjе и потребама грађана Воjводине, рекао jе Kостреш. Kоментаришући наjаве о могућем смањивању броjа посланика и одборника у скупштинама, он jе истакао да jе много важниjе то како се представници грађана бираjу него колико их има. "ЛСВ не бежи од смањивања броjа посланика или одборника jер то може да буде корисно решење, али jе битниjе да се договоримо на коjи начин ће они бити бирани", истакао jе Kостреш. Oн jе навео да данас више од половине општина у Србиjи нема своjе представнике у републичком парламенту, па ако би броj посланика био драстично смањен таj проблем заступљености грађана био би jош већи. У ЛСВ сматраjу да jе пропорционални изборни систем, са више изборних jединица на републичком нивоу, у овом моменту наjправедниjи, закључио jе Kостреш.
Прочитајте још:НОВИ УДАР НА СРБИЈУ И СРПСКУ: Запад преко Сребренице ломи кичму СрбимаМировић „пуца“ на место премијера Војводине
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА