Најновије

Чудотворне тиквице: снижавају холестерол, помажу у мршављењу, поправљају варење

Ово је једна од ретких врста поврћа која је у потпуности искористива.
Тиквице (Фото: pixabay.com)

Тиквице (Фото: pixabay.com)

Кора тиквице у себи крије бројне храњиве састојке, баш попут њеног меса и семенки. У француској и италијанског кухињи спремају се и цветови од тиквица, за које гурмани тврде да су укуснији од самих тиквица. Према ботаници тиквице су воће, иако се у кулинарству третира искључиво као поврће. Енергетска и нутритивна вредност сирових тиквица је изузетно велика. Осим угљениххидрата, протеина и масти, оне у себи садрже и следеће минерале: манган, магнезијум, фосфор, бакар, гвожђе, цинк и калцијум. Веровали или не тиквице су одличан извор витамина Ц, а поред њега садрже и витамине Б комплекса, тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенску киселину, фолну киселину, пиродоксин, те витамин К. Ту су још дијетална влакна, лутеин, зеаксантин, те бета каротен.

Тиквице против холестерола и за заштиту срца

Храњиве материје које су присутне у тиквицама добре су за срце. Магнезијум може спречити срчани и мождани удар, а неопходан је и за изградњу здраве коштане сржи. Осим тога магнезијум и калијум могу нормализовати крвни притисак. Ова два хемијска елемента који се налазе у тиквицама штите кардиоваскуларни систем од атеросклерозе. Дијетална влакна из тиквица помажу у снижавању холестерола, јер се њиховим уношењем у организам јетра подстиче на трошење холестерола, услед чега се његов укупан ниво смањује. Надаље, висок ниво витамина Ц и других витамина спречава оксидацију холестерола, чиме се опет омета настанак атеросклерозе.

Тиквице за правилан рад црева

Нутријенти које садржи тиквица благотворно делују и на здравље пробавног система. Висок унос прехрамбених влакана подстиче пражњење црева, а самим тим и уклањање токсина из организма, док, према неким студијама, фолна киселина, витамин Ц и бета-каротен пружају заштиту ћелијама црева од једињења који су потенцијално канцерогени. Антиоксиданси витамин Ц и бета-каротен имају и противупално деловање што их чини благотворним код стања које карактеришу упални процеси, попут астме, остеоартритиса и реуматоидног артритиса.

Тиквице за мршављење

Због великог садржаја дијеталних влакана смањује се ресорпција масти, па су погодне за дијету код и код триглицерида. Тиквице садрже врло мало калорија у односу на њихову масу што их чини идеалнима за држање дијете. То значи да се може појести повећа количина тиквица без уношења велике количине калорија. Вишак тежине се обично појављује јер конзумирамо више калорија него што трошимо, а тиквице могу помоћи јер оброци могу бити једнако ''велики' с мање калорија. Тиме мењате однос унесених калорија и оних које трошите, па полако мршавите. Ако тиквице користите за мршављење, боље је да их не љуштите, јер у кори има највише дијеталних влакана и немојте им додавати пуно масноће.

Тиквице за кожу

Ако имате проблематичну кожу с митисерима, акнама и бубуљицама, уље из семенки тиквице можете додати у креме и маске за лице. То ће помоћи да се кожа вашег лица умири. Тиквице успоравају старење, отклањају нервозу и поспешују сан. Уље добијено из семенки тиквице садржи многе витамине и минерале, више од 60% незасићених масних киселина, а богато је и омега 3 и 6 есенцијалним масним киселинама, које су заслужне за леп изглед коже, енергију организма, здравље репродуктивних органа и бољу функцију мозга. Још једно од лековитих својстава уља тиквице је да лечи ране, опекотине и испуцану кожу. Савет плус: Искористите природно својство тиквице за добијање меке и лепе коже. Изрежите тиквицу на танке кришке, па их послажите на лице. Оставите да делују 20 минута како би ваше поре апсорбовале минерале. Исперите лице млаком водом. Користите овај рецепт сваки пут кад вам је потребан освежавајући третман за свој тен.
Прочитајте још:Како лето може нашкодити вашој кожи5 ствари које никако не треба да радите пре тренинга
Извор: Ladylike.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА