Најновије

Све је спремно за референдум у Грчкој, синоћ гореле заставе ЕУ

На улице Атине и Солуна синоћ су изашли демонстранти, а током протеста спаљена је и застава Европске уније. Ривалске кампање поводом референдума о мерама штедње у Грчкој завршиће се данас, а планирани скупови присталица опција "да" односно "не" у центру Атине одржаће се у исто време, на само 800 метара удаљености.
Гореле заставе ЕУ (Фото: Јутјуб)

Гореле заставе ЕУ (Фото: Јутјуб)

Референдум поводом једног од најважнијих питања у историји модерне Грчке заказан је прошле седмице, и кампања је трајала недељу дана. Хиљаде присталица Комунистичке партије (ККЕ), њих око 6.000 према полиције, демонстрирало је у четвртак у Атини на тргу Синтагма испред парламента, позивајући гласаче да се не изјасне на референдуму у недељу. Генерални секретар партије грчких комуниста Димитрис Куцумбас рекао је да је поделио незваничне листиће које људи треба да убаце у коверте приликом гласања у недељу, и додао да не жели да заузме став ни за владу, ни за Европу. Први пут су се по Атини појавили постери са којих се грађани позивају да на референдуму заокруже "да". Рекламирање "да" односно "не" на телевизији почело је тек у среду. Скупови у центру Атине почеће у 19.30 по локалном времену. Многим грађанима и даље није јасно о чему се тачно гласа на референдуму. Бивши земљорадник, Костас Кристофоридис (37) још није одлучио како ће гласати у недељу. - Ако пише 'не' мерама штедње, то је и од мене 'не'. Али ако одбацујемо Европу, ја са с тим не слажем - рекао је Кристофоридис. Грчке банке и берзе пети дан узастопце су затворене а ривалске кампање настоје да истакну своје поруке. Предвиђање Међународног монетарног фонда да ће Грчкој у наредне три године бити потребне гомиле додатног готовог новца од земаља еврозоне и других ставља још већи притисак на владу у Атини. Популарни грчки премијер Алексис Ципрас (40) коцка се са сопственим опстанком у власти с обзиром да је грађане позвао да на референдуму гласају против мера штедње. Према његовим речима, одбијање мера штедње помоћи ће Грчкој да добије нови споразум са спасилачким механизмом еврозоне који би омогучио мере да се национални дуг од 320 милијарди евра учини одрживим. Ципрасови противници тврде да он ризикује будућност земље. Бивши премијер, конзервативац Костас Караманлис придружио се табору који ће гласати "за" и у свом првом обраћању јавности у шест година је оценио да Ципрасова влада прави "озбиљну грешку, јер ће свет сматрати 'не' повлачењем из срца Европе - што ће бити први корак ка изласку из еврозоне". Један од најјачих сигнала да будућност владе зависи од исхода гласова је најава министра финансија Јаниса Варуфакис да ће вероватно поднети оставку ако већина гласача буде рекла "да" мерама штедње. И Ципрас је ове седмице изјавио на телевизији да он није "премијер за сва времена", што је снажан показатељ да ће се и он повући ако његов предлог буде одбачен на референдуму.
Прочитајте још:СРБИЈА НА МЕТИ ИСЛАМСКИХ ТЕРОРИСТА: Спремају се стравични напади на нашу земљу док траје рамазан!Филимонова: Британци гураjу прст у око Русиjи
Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА