Најновије

НЕДВОСМИСЛЕНО НА СТРАНИ БОШЊАКА: Прочитајте ко ће све доћи 11. јула у Поточаре

Државне институције БиХ последњих дана имају пуне руке посла, посебно Министарство спољних послова на припреми и организацији доласка великог броја међународних званичника који ће ове године присуствовати у Меморијалном центру у Поточарима обележавању 20. годишњице злочина почињеног над Бошњацима Сребренице. Позиви су из Организационог одбора отишли на велики број адреса, а долазак су потврдили бројни угледни званичници и делегације држава, али листа није коначна.  
Поточари (Фото: Википедија)

Поточари (Фото: Википедија)

Потвђен је долазак међународних званичника из више од 50 држава, што се може видети из званичног списка потврђених долазака, закључно са 3. јулом, који је "Аваз" добио на увид. Свој долазак су, када је реч о региону, потврдили председник Словеније Борут Пахор, председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић и председник Црне Горе Филип Вујановић, као и бивши председник Хрватске Стјепан Месић. Међу бројним званичницима који ће 11. јула бити у Сребреници, јесу и премијер Турске Ахмет Давутолу и премијер Албаније Еди Рама. У Меморијални центар 11. јула доћи ће и британска принцеза Ен, њен супруг Тимоти Лоренс и баронеса Сајида Варси. Међу високим званицама ту су и јорданска краљица Нур. Долазак су потврдили и председавајући Представничког дома парламента Чешке Јан Хамчек, председавајући Meђународне комисије за нестала лица Томас Милер, као и Карлхајнц Копф , други председник Националног већа Аустрије и Лаура Болдрини, председавајућа Представничког дома парламента Италије. У Сребреницу долази и Весна Пусић, министарка спољних послова Хрватске, а на списку се налазе и министри спољних послова тзв. Косова Хашим Тачи и Бугарске Данијел Митов. Обележавању ће присуствовати и министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак, те министри спољних послова Белгије Дидије Рејндерс, Мађарске Петер Сирто Норвешке Борге Бренде, као и заменик министра спољних послова Јапана Кентаро Соноура. Такође, биће присутни и Жан Аселборн, министар спољних послова Луксембурга, те министри спољних послова Шведске Маргот Волстром и Холандије Берт Коендерс. Потврђен је долазак високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, а долазе и Јелко Кацин, Тања Фајон и Алојз Петерле, европски парламентарци. На комеморацији ће бити и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ, амбасадор Џонатан Мур. Званични састав делегације Сједињених Америчких Држава још није саопштен. Амбасадорка у БиХ Саманта Пауер је раније рекла да ће то бити респектабилна делегација која ће одражавати преданост председника САД Барака Обаме жртвама Сребренице. Према наводима из Организационог одбора, скупу би требало да присуствује и бивши председник Сједињених Америчких Држава Бил Клинтон, који је у септембру 2003. отворио Меморијални центар у Поточарима. Спомињао се и долазак потпредседника САД Џоа Бајдена и државног секретара Џона Керија, али још нема званичне потврде. У Поточаре ће доћи и председник Хашког суда Теодора Мерона, као и тужилац и подсекретар Серж Брамерц. У име Ватикана у Поточарима ће бити и апостолски нунциј Луиђи Пецуто, као и надбискуп врхбосански, кардинал Винко Пуљић.
Прочитајте још:Сребреница – Место манипулације, неутврђених чињеница и пропагандеУГЉАНИН ГОРИ ОД БРИТАНАЦА: Поред геноцида у Сребреници, Срби су вршили злочине и у Санџаку!
Извор: Дневни аваз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА