Najnovije

NEDVOSMISLENO NA STRANI BOŠNJAKA: Pročitajte ko će sve doći 11. jula u Potočare

Državne institucije BiH poslednjih dana imaju pune ruke posla, posebno Ministarstvo spoljnih poslova na pripremi i organizaciji dolaska velikog broja međunarodnih zvaničnika koji će ove godine prisustvovati u Memorijalnom centru u Potočarima obeležavanju 20. godišnjice zločina počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice. Pozivi su iz Organizacionog odbora otišli na veliki broj adresa, a dolazak su potvrdili brojni ugledni zvaničnici i delegacije država, ali lista nije konačna.  
Potočari (Foto: Vikipedija)

Potočari (Foto: Vikipedija)

Potvđen je dolazak međunarodnih zvaničnika iz više od 50 država, što se može videti iz zvaničnog spiska potvrđenih dolazaka, zaključno sa 3. julom, koji je "Avaz" dobio na uvid. Svoj dolazak su, kada je reč o regionu, potvrdili predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, kao i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Među brojnim zvaničnicima koji će 11. jula biti u Srebrenici, jesu i premijer Turske Ahmet Davutolu i premijer Albanije Edi Rama. U Memorijalni centar 11. jula doći će i britanska princeza En, njen suprug Timoti Lorens i baronesa Sajida Varsi. Među visokim zvanicama tu su i jordanska kraljica Nur. Dolazak su potvrdili i predsedavajući Predstavničkog doma parlamenta Češke Jan Hamček, predsedavajući Međunarodne komisije za nestala lica Tomas Miler, kao i Karlhajnc Kopf , drugi predsednik Nacionalnog veća Austrije i Laura Boldrini, predsedavajuća Predstavničkog doma parlamenta Italije. U Srebrenicu dolazi i Vesna Pusić, ministarka spoljnih poslova Hrvatske, a na spisku se nalaze i ministri spoljnih poslova tzv. Kosova Hašim Tači i Bugarske Danijel Mitov. Obeležavanju će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, te ministri spoljnih poslova Belgije Didije Rejnders, Mađarske Peter Sirto Norveške Borge Brende, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Japana Kentaro Sonoura. Takođe, biće prisutni i Žan Aselborn, ministar spoljnih poslova Luksemburga, te ministri spoljnih poslova Švedske Margot Volstrom i Holandije Bert Koenders. Potvrđen je dolazak visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, a dolaze i Jelko Kacin, Tanja Fajon i Alojz Peterle, evropski parlamentarci. Na komemoraciji će biti i šef Misije OEBS-a u BiH, ambasador DŽonatan Mur. Zvanični sastav delegacije Sjedinjenih Američkih Država još nije saopšten. Ambasadorka u BiH Samanta Pauer je ranije rekla da će to biti respektabilna delegacija koja će odražavati predanost predsednika SAD Baraka Obame žrtvama Srebrenice. Prema navodima iz Organizacionog odbora, skupu bi trebalo da prisustvuje i bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton, koji je u septembru 2003. otvorio Memorijalni centar u Potočarima. Spominjao se i dolazak potpredsednika SAD DŽoa Bajdena i državnog sekretara DŽona Kerija, ali još nema zvanične potvrde. U Potočare će doći i predsednik Haškog suda Teodora Merona, kao i tužilac i podsekretar Serž Bramerc. U ime Vatikana u Potočarima će biti i apostolski nuncij Luiđi Pecuto, kao i nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.
Pročitajte još:Srebrenica – Mesto manipulacije, neutvrđenih činjenica i propagandeUGLJANIN GORI OD BRITANACA: Pored genocida u Srebrenici, Srbi su vršili zločine i u Sandžaku!
Izvor: Dnevni avaz

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA