Најновије

Рак грлића материце убије највише жена у Србији: Најефикаснија природна превентива!

Свакога дана у Србији умре најмање једна жена, а четири оболе од рака грлића материце, што нас ставља на неславни европски трон.
Илустрација,(фото: lowerabdominalpainguide.org)

Илустрација,(фото: lowerabdominalpainguide.org)

У Србији сваког дана најмање једна жена умре, а четири оболе од рака грлића материце. Тренутно у Европи 175.000 жена има дијагнозу овог рака, а по броју оболелих и смртности, Србија је у самом врху. Највећи број жена први пут се јави гинекологу када је болест већ у поодмаклој фази и када је лечење тешко и неизвесно. Ова чињеница делује још поразније ако се зна да рак грлића материце може да се спречи редовним прегледима, а да се, уколико се болест ипак појави – раним откривањем и одговарајућим лечењем постиже излечење у највећем броју случајева.

Шта је рак грлића материце

Рак грлића материце је злоћудни тумор који настаје због ненормалног раста ћелија у доњем делу материце. Развија се током дужег временског периода, пет и више година, што омогућава његово благовремено откривање пре него што постане инвазиван и почиње да се шири. Мађутим, рак грлића материце не даје ране симптоме, или су они благи и неспецифични. Постојање премалигних промена на грлићу материце или почетног облика канцера најчешће пролази без икаквих тегоба и не упозорава жену да треба да се јави гинекологу. Приликом испитивања узрочника рака грлића материце научници нису открили само један, него више фактора ризика који повећавају шансу да ћелије грлића материце постану абнормалне и почну да се развијају као малигно ткиво. Међу ризике који могу да допринесу настанку малигног тумора цервикса спадају рани почетак сексуалног живота и већи број сексуалних партнера, пушење, болести имунолошког система, низак стандард живота, нижи степен образовања, неадекватна сексуална хигијена, лоши услови живота и лоша здравствена заштита. Један од најважнијих узрочника рака грлића материце је Хумани Папилома вирус (ХПВ), сексуално преносиви вирус који може да узрокује промене у ћелијама грлића материце што доводи до настанка малигног тумора. Наравно, не значи да ће све жене које су заражене овим вирусом и добити рак, али чињеница је да већина оних који оболе од ове врсте тумора имају инфекцију овим вирусом. Најважније у превенцији рака грлића материце је стварање навике да се код гинеколога одлази редовно, бар једном годишње, да се у том периоду бар два пута уради Папаниколау тест, да се избегава често мењање партнера и да се благовремено и адекватно лече гениталне инфекције.

Симптоми и лечење

Премалигне промене и рани инвазивни рак грлића материце најчешће не задају никакве тегобе. Симптоми које жена оболела од рака грлића материце може да има јесу: крварење (то је најчешће први симптом, било у току односа или између две менструације; може да се јави и продужено менструално крварење или крварење након менопаузе), појачано бело прање често праћено непријатним мирисом, бол, који се најчешће јавља у крстима или у нози, као и отицање ноге. Нажалост, ово су знаци да је болест узнапредовала. Када патохистолошки налаз потврди дијагнозу, лекар одређује стадијум болести да би могао да пропише одговарајућу терапију. У лечењу ове нимало наивне болести и фитотерапија може да буде од велике користи.

Папа тест

То је једноставна и безболна метода којом се узима брис са грлића материце, а прегледом ћелије проверава се да ли постоји упала или присуство ненормалних ћелија или ћелија рака грлића материце. Тест је најбоље радити 10-20 дана након почетка менструације, а пре прегледа не треба користити вагиналне лекове, нити локална контрацептивна средства – пене, гелове, АБ филм, креме. Уколико је налаз Папаниколау теста позитиван (односно ако показује групе ИВ и В), жена обавезно, без одлагања, мора да се обрати гинекологу ради додатних испитивања – колпоскопије (посматрање грлића материце апаратом који увећава и до 40 пута и промене чини видљивим), Шилеровог теста (бојење грлића материце раствором јода, при чему се здраве ћелије пребоје смеђом бојом, а оштећене остају необојене или се слабије боје) и биопсије грлића материце (узимање исечка ткива са грлића материце ради патохистолошке анализе).

Рецепти

1. Терапија у првих 7 дана

Чајна мешавина: По супену кашику ситно исецканог листа и цвета хајдучке траве, дела русомаче, листа и цвета кичице, листа и цвета ивањског цвећа, борових иглица, розома пиревине, листа рањеника и листа купине, изручити у 1,4 л кључале воде. Оставити поклопљено два сата, процедити и пити заслађено медом по 2 дл пре и после доручка, ручка и вечере. На свака 2 дл чаја ставити по кафену кашичицу цветног праха који се може да се нађе у кукурузној реси при њеном сазревању. Дневна доза је 20 грама (кафена кашичица има 4 грама). Осим тога, саветује се да се у 10 и 16 часова поједу 2 печене јабуке заслађене медом. Храна мора да буде калорична, а оброци обавезно треба да садрже салату од копривиног или маслачковог листа, купуса и зелене салате. Препоручује се да свака салата буде зачињена супеном кашиком ситно исецканог першуновог листа, листом мирођије, маслиновим уљем, винским сирћетом и са мало соли. У случају да се због карцинома смањи број леукоцита, саветује се чај који се прави тако што се 3 супене кашике ситно исецканог цвета камилице изруче у 7 дл кључале воде. Чај оставити покопљен 4 сата, процедити га и пити по 2 дл пре доручка, ручка и вечере. Раствор за испирање: Супену кашику ситно исецканог листа и цвета босиљка, невеновог цвета, листа коприве, листа и цвета хајдучке траве и 2 супене кашике ситно исецканог листа купине изручити у литар кључале воде. Оставити поклопљено 2 сата, процедити и засладити медом. Испирати вагину сваки други дан ујутру и увече са пола литра овог чаја, који у вагини треба да остане 10 минута. Температура чаја не сме да буде виша од 30 степени. Раствор за купање: По пола килограма ситно исецканог листа нане и листа и цвета кантариона кувати сат времена у 10 литара воде. Вода не сме да кључа, а лонац мора да буде поклопљен. Након тога склонити лонац у страну и оставити га поклопљеног 2 сата. Процедити, поново загрејати воду, а затим изручити у каду са водом за купање.

2. Терапија у следећих 8 дана

Чај од димњаче и коприве: Две супене кашике ситно исецканог надземног дела димњаче и супену кашику листа коприве изручити у 7 дл кључале воде. Оставити поклопљено 20 сата, процедити, засладити медом и пити по 2 дл пре доручка, ручка и вечере. У сваку чашу пд 2 дл изручити кафену кашичицу цветног праха. Благотворан напитак: По супену кашику ситно исецканог листа и цвета ивањског цвећа, листа нане, зовиног цвета, пелиновог листа, цвета камилице, листа купине, надземног дела русомаче и листа и цвета кантариона изручити у 1,4 литра кључале воде. Оставити поклопљено 20 сати, процедити и засладити медом. Пити у току дана. Мешавина за испирање гениталија: По супену кашику ситно исецканог листа боквице, листа и цвета подубице, листа жалфије, листа рањеника и 2 супене кашике ситно самлевене храстове коре, изручити у пола литра кључале воде. Оставити поклопљено 2 сата, процедити и засладити медом. Испирати вагину ујутру и увече са пола литра ове течности, сваки други дан. Купка од коприве, храстове коре и купине: По 400 грама ситно исецканог листа коприве, храстове коре и листа купине изручити у 20 литара воде. Кувати сат времена, али тако да вода не кључа, а лонац мора бити поклопљен. Након тога склонити лонац с ватре и оставити да одстоји 2 сата. Процедити, поново загрејати воду, а затим изручити у каду са водом за купање. Саветује се купање сваки други дан, али не данима кад се врши испирање.

3. Терапија у наредних 15 дана

Лековита комбинација: По супену кашику ситно исецканог листа и цвета ивањског цвећа, листа нане, листа рањеника, надземног дела русомаче, листа купине и по 2 супене кашике ситно исецканог зрелог шипка и листа коприве, изручити у 1,4 литра кључале воде. Оставити поклопљено 2 сата да одстоји, процедити и пити у току дана. У сваку чашу од 2 дл изручити по пола кафене кашичице цветног праха. Понека чаша може да се заслади медом. Саветује се да се у 10 и 16 х сажваће по кафена шољица ситно здробљених зрелих зовиних бобица, зачињених супеном кашиком меда и лимуновог сока. Након жвакања од 20 минута, све испљунути из уста, а сок гутати. Течност за испирање: По супену кашику ситно исецканог листа боквице, цвета невена, листа рањеника, листа купине и листа рузмарина изручити у литар кључале воде. Оставити поклопљено 2 сата. Процедити и испирати вагину ујутро и увече са по пола литра раствора, сваки трећи дан. Чај треба да стоји у вагини 10 минута. Раствор од жалфије и хајдучке траве: Узети по пола килограма ситно исецканог листа жалфије и листа и цвета хајдучке траве. Кувати сат времена у лонцу од 10 литара воде. Вода не сме да кључа, а лонац мора да буде поклопљен. Након тога склонити лонац у страну и оставити да одстоји 2 сата. Процедити, поново загрејати воду, а потом је изручити у каду у којој се налази вода за купање. Купати се пола сата у овој лековитој води, сваки трећи дан али не данима када се врши испирање.

4. Последњих 20 дана

Целодневна кура: По супену кашику ситно исецканог листа матичњака, листа и цвета кичице, надземног дела русомаче, листа и цвета хајдучице, ритома пиревине и по 2 супене кашике ситно исецканог листа и цвета кантариона и листа купине изручити у 1,6 литара кључале воде. Оставити поклопљено 2 сата. Процедити, засладити медом и пити у току дана. У сваку чашу од 2 дл изручити по пола кафене кашичице цветног праха. У 10 и 16 х жвакати по једну кафену шољицу ситно здробљених бобица апте. Зачинити их супеном кашиком меда и лимуновог сока. Након жвакања од 20 минута, све испљунути из уста, а сок гутати. Напомена: У недостатку бобица апте, користити зовине бобице или бобице клеке, или по печену јабуку, заслађену медом. За испирање: По супену кашику ситно исецканог листа и цвета хајдучке траве, цвета камилице, листа рузмарина, листа коприве, цвета невена и 2 супене кашике ситно исецканог листа купине изручити у литар кључале воде. Оставити поклопљено 2 сата да одстоји. Процедити и испирати у току дана, 2 пута са по пола литра и паузом од 2 сата – сваки други дан. Биљна купка: По пола килограма ситно исецканог листа коприве, листа купине, и листа рањеника кувати сат времена у 10 литара воде. Вода не сме да кључа, а лонац мора да буде поклопљен. Након тога склонити лонац у страну и оставити га да одстоји 2 сата. Процедити, поново загрејати воду, а затим је изручити у каду у којој се налази вода за купање. Купати се пола сата пре и после подне, сваки четврти дан.
Прочитајте још:Имала је преко 80 година и ниједну седу! Тајна је у овом напитку (РЕЦЕПТ) (ВИДЕО)Краставац дијета: 7 килограма мање за 14 дана
Извор: aura.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА