Најновије

Додик: Спремни смо на договор о референдуму

Србија би тешко постојала без РС, а и Српска ништа мање тешко без Србије - рекао је Александар Вучић, премијер Србије након разговора с председником РС Милорадом Додиком.
Додик (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Додик (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

- Србија и Република Српска сагласне су да је неопходно одржати мир и успоставити пуну стабилизацију у Босни и Херцеговини и целом региону - рекао је Вучић. Он је навео да је с Додиком разговарао о догађајима у Сребреници 11. јула и одлуци о одржавању рефрендума у РС о правосуђу истакавши да се Србија неће мешати у унутрашње ствари РС и Босне и Херцеговине и да је "потребно без даљих трвења изаћи из настале ситуације". Он је истакао да се Србија ни на који начин никада није мешала у унутрашње ствари БиХ и РС нити ће, али да Србија "може помоћи у изношењу додатних аргумената који би помогли сагледавању целокупне ситуације". Премијер је рекао да је захвалан Додику што је добро разумео намере Србије и што одлучно схвата позицију Србије истичући да би "Србија тешко постојала без Републике Српске, а и РС ништа мање тешко без Србије". Како је навео Вучић, било је речи и о комеморацији у РС и о заједничком обележавању Дана сећања. - Док неки прослављају, ми ћемо да тугујемо - казао је. Он је најавио и комеморативни скуп на прелазу Рача коме ће присуствовати комплетна руководства РС и Србије. Додик је инцидент у Сребреници назвао организованим атентатом и инсеценираним “спонтаним” догађајем. - Спонтано је било да се подстакне маса на линч - рекао је Додик. Додик је навео да има сазнања да је Орић био прерушен присуствовао комеморацији у Сребреници и подстрекавао оно што се дешавало. Он је подсетио да је члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић гарантовао безбедност Вучићу и могао да је обезбеди, али да то није учинио. - То не може да се заборави. Већина Срба у РС доживљава напад на премијера Вучића као напад на свог премијера и то није необично. Ако чујемо да Бакир Изетбеговић каже да је Ердоган његов председник то је у реду, а није им у реду да Срби на тај начин доживљавају Србију - каже Додик.

Уколико се не деси договор, РС остаје при референдуму

Он је упитао зашто се власти у БиХ буде због референдума о судовима. - Нисмо ми узели оружје, већ оловку - рекао је Додик и питао шта је ту недемократски. Он је навео и да су и страни званичници свесни да постоје проблеми с правосуђем у БиХ и питао зашто се не процесуирају и ратни злочни над Србима. Додик је однос Србије према БиХ и РС веома коректан. - РС није спремна ни за какву унилатералну акцију, али није спремна ни да трпи понижења - навео је Додик. Он је казао да је референдум расписан због издајничке опозиције која преноси надлежности на Федерацију именујући Младена Босића и Младена Иванића. - РС је спремна да разговара о суду и тужилаштву. Могу да буду професионални и у оквиру својих ингеренција и да се не меша у правосуђе РС. Кад то завршимо - нестају разлози за референдум. Уколико се не деси договор, остајемо при референдуму - истакао је Додик. Премијер Србије Александар Вучић је изразио уверење да ће надлежни органи испитати инцидент у Сребреници и гонити починитеље навевши да се лично неће прикључити гоњењу. - Нека им је богом просто за све што су радили. Не занима ме ни грађанска парница, ни захтев за накнаду штете - рекао је Вучић. Он се захвалио Додику на томе што је оставио простора да се разговара о референдуму. Вучић је казао да је власник Параћинске фабрике стакла бугарски тајкун коме Србија даје струју, гас и који је држави дужан више од две милијарде. - Да ли тражите да пуштамо да тајкун трпа паре у џепове на рачун државе? - рекао је Вучић и упитао: "Шта хоћете од мене државу или бандитску творевину?". На питање шта ако од Србије буде тражено да се дистанцира од РС, Додик је казао да не би одговарао на спекулације.
Прочитајте још:ВУЧИЋ ПРЕЛОМИО: Отпушта се 9000 људи, на удару здравство, просвета и судство!ПУТИН: Производња новог оружја је и питање економског раста РФ
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА