Најновије

Србија купује хеликоптере од Русије и НАТО?

Србија би до јуна идуће године могла да купи по два хеликоптера од Русије и НАТО-а, што би била прва набавка НАТО летелица за Војску Србије.

ми-17 (Фото: Википедија)

ми-17 (Фото: Википедија)

Наиме, Министарству одбране Србије стигле су укупно четири понуде за куповину нових транспортних хеликоптера за Војску Србије, а финансијски најповољнију дала је руска "Авиа лига", за хеликоптере "Ми-171Е" и "Ми-17В-5" по цени од 13.82, односно 13.72 милиона долара по комаду. Велике су шансе да до краја године српско Ратно ваздухопловсво и противваздушна одбрана (РВ и ПВО) добије две, а до јуна 2016. године још две летелице. Понуде су, осим "Авиа лиге", дали и државна "Рособоронекспорт", француско-немачки "Ербас хеликоптерс" и италијанско-британска компанија "Агуста вестленд". Управо по једна од летелица ова два типа могле би до краја године да уђу у састав српског РВ и ПВО с обзиром на то да је, према речима обавештених извора из Владе Србије, решено и питање новца за куповину. Осим тога, Србија би до јуна идуће године могла да купи и по једну "супер пуму" и "кугуар" из "Ербасових" погона, за шта је потребно обезбедити око 35 милиона долара. То би био први пут у последње време да Србија неки од сложенијих борбених система набавља у земљама НАТО. Војсци Србије је већ дуже на врху приоритета набавка хеликоптера, после трагедије која се догодила 13. марта, у којој је погинуло седам особа у хеликоптерској несрећи.Тада се срушио хеликоптер "Ми-17", најопремљенији који је Војска Србије имала.
Прочитајте још:АЛБАНСКИ ТЕРОРИСТИ ПРЕТЕ: Ево где су терористи ОВК наоружани до зуба направили своју базу и шта ће прво напасти!МАЛО ИМ ЈЕДНА: Мађари праве две ограде!МЕТЕОРОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ: Ова година ће бити најтоплија откад меримо температуру?
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА