Најновије

ЗАОСТАВШТИНА НАТО ПАКТА: Касетне бомбе, претња за грађане 16 општина!

За време НАТО бомбардовања на двеста локација у Србији бачено је више од хиљаду касетних авио-бомби, са око 350.000 пројектила.
Разминирање (Фото: Принтскрин)

Разминирање (Фото: Принтскрин)

И 16 година после бомбардовања и даље су претња за грађане на подручју 16 општина. У Центру за разминирање најављују да ће до краја следеће године Србија бити очишћена од касетне муниције. Бранислав Капетановић је деактивирао више од хиљаду бомби – током НАТО бомбардовања па све до новембра 2000. године. "Ја сам од касетне бомбе настрадао новембра 2000. године у Сјеници на аеродрому Дубиње. Борио сам се више од четири године у болници, имао сам 25 операција", каже Бранислав Капетановић. Од тада се бори за забрану такозваних жутих убица. Амбасадор је Међународне коалиције против касетне муниције. "Највећа заслуга је што смо успели да на неки начин привучемо и НАТО снаге да уђу у забрану касетних бомби", каже Капетановић. Неексплодиране бомбице вребају своје жртве и деценијама након војних операција. У 95 одсто случајева жртве су цивили, од којих трећина деца. "Она је жива и активна све док се не нађе и док се не уништи", каже Дејан Ивановић из Удружења "Подршка. Права. Приступ". До сада је у Србији очишћено око 22 милиона квадратних метара загађених касетном муницијом, а треба очистити још три милиона седамсто хиљада квадратних метара. Јован Сикимић из Центра за разминирање каже да су то општине Сјеница, Тутин, Бујановац, Ниш и врх Копаоника. "Групе мина имамо на око три милиона и сто хиљада квадратних метара у општини Бујановац и ова остала неексплодирана средства сматрамо да загађују око 17.000 квадратних метара – то су општине Параћин, Врање, Краљево, Лесковац", каже Сикимић. Србија има проблем и са неексплодираним бомбама из Првог и Другог светског рата. Центар за разминирање урадио је и процену ризика за терен где ће се градити "Београд на води". "То говори да је то један потенцијални ризик приликом извођења радова као што ће ово бити, ми говоримо о великим инфраструктурним објектима, висока градња која подразумева и велики продор и земљу и инвеститор је то озбиљно схватио", каже Сикимић. Претпоставља се да се, од бомбардовања 1999. године, неексплодиране авионске бомбе налазе на 150 локација у земљи на дубини и до 20 метара. Има их и у Сави и Дунаву.
Прочитајте још:Србија купује хеликоптере од Русије и НАТО?ОВАКО ЈЕ НАСТАЛА ПЕСМА ЂЕНЕРАЛЕ: Филмска прича о хероју са Косова, икони српских навијача (ВИДЕО)
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА