Најновије

НЕ ЖЕЛЕ ДА СЛАВЕ ЗЛОЧИН: У Ријеци се организује контра-Олуја

У Ријеци ће се 5. августа, на дан када ће се у Книну обележити двадесета годишњица "Олује", одржати јавни разговор "Други рат", што је у Хрватској већ названо "Контраолујом".
Хрватско народно позориште у Ријеци (Фото: Википедија)

Хрватско народно позориште у Ријеци (Фото: Википедија)

Како је предвиђено, у великој дворани ријечког Хрватског народног позоришта пет протераних жена различитих националности говориће о свом виђењу рата и сећању како су морале да напусте своја огњишта. Редитељ Оливер Фрљић жели овим разговором да се супротстави глорификацији рата, па се вече у Ријеци најављује и као "мировни контрапункт" книнској прослави. За све који желе да буду присутни издају се посебне акредитације и биће изузетно велико обезбеђење, јер се очекују и инциденти. Истовремено, Српско народно веће, Центар за транзицијску правду и Документа, центар за суочавање са прошлошћу, пре војне параде у Книну организују интерактивну презентацију "Олуја у Хагу", на којој ће бити речи о ратним злочинима почињеним за време хрватске војне операције. - Оно што суђење за злочине почињене за време и након "Олује" чини једним од најконтроверзнијих у двадесетогодишњој историји Трибунала јесте то што су два судска већа, на основу истих чињеница, применом различитих правних стандарда дошла до дијаметрално супротних закључака о кривици, односно невиности, оптужених хрватских генерала. Ти закључци, међутим, не доводе у питање утврђене чињенице о томе што се, заправо, догодило у току и након операције "Олуја" - кажу у СНВ.
Прочитајте још:Срби из Хрватске имовину поклањају Ангели Меркел, Бараку Обами и Бан Ки Муну!СРБИЈА СЕ ПРОБУДИЛА – ОВАКО ЋЕМО ОБЕЛЕЖИТИ „ОЛУЈУ“: Сирене ће јечати, звона ће звонити, Србија ће стати!
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА