Najnovije

NE ŽELE DA SLAVE ZLOČIN: U Rijeci se organizuje kontra-Oluja

U Rijeci će se 5. avgusta, na dan kada će se u Kninu obeležiti dvadeseta godišnjica "Oluje", održati javni razgovor "Drugi rat", što je u Hrvatskoj već nazvano "Kontraolujom".
Hrvatsko narodno pozorište u Rijeci (Foto: Vikipedija)

Hrvatsko narodno pozorište u Rijeci (Foto: Vikipedija)

Kako je predviđeno, u velikoj dvorani riječkog Hrvatskog narodnog pozorišta pet proteranih žena različitih nacionalnosti govoriće o svom viđenju rata i sećanju kako su morale da napuste svoja ognjišta. Reditelj Oliver Frljić želi ovim razgovorom da se suprotstavi glorifikaciji rata, pa se veče u Rijeci najavljuje i kao "mirovni kontrapunkt" kninskoj proslavi. Za sve koji žele da budu prisutni izdaju se posebne akreditacije i biće izuzetno veliko obezbeđenje, jer se očekuju i incidenti. Istovremeno, Srpsko narodno veće, Centar za tranzicijsku pravdu i Dokumenta, centar za suočavanje sa prošlošću, pre vojne parade u Kninu organizuju interaktivnu prezentaciju "Oluja u Hagu", na kojoj će biti reči o ratnim zločinima počinjenim za vreme hrvatske vojne operacije. - Ono što suđenje za zločine počinjene za vreme i nakon "Oluje" čini jednim od najkontroverznijih u dvadesetogodišnjoj istoriji Tribunala jeste to što su dva sudska veća, na osnovu istih činjenica, primenom različitih pravnih standarda došla do dijametralno suprotnih zaključaka o krivici, odnosno nevinosti, optuženih hrvatskih generala. Ti zaključci, međutim, ne dovode u pitanje utvrđene činjenice o tome što se, zapravo, dogodilo u toku i nakon operacije "Oluja" - kažu u SNV.
Pročitajte još:Srbi iz Hrvatske imovinu poklanjaju Angeli Merkel, Baraku Obami i Ban Ki Munu!SRBIJA SE PROBUDILA – OVAKO ĆEMO OBELEŽITI „OLUJU“: Sirene će ječati, zvona će zvoniti, Srbija će stati!
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA