Najnovije

PUTIN U ČASOVOM JARU RUŠI PLANOVE ZAPADA: NATO i SAD su zakasnili, Ukrajinci ne mogu zadržati grad!

Oružane snage Rusije ulažu sve napore da postignu nove uspehe u specijalnoj operaciji pre nego što ukrajinska vojska bude mogla da iskoristi pristiglu američku vojnu pomoć. Borbe koje su u toku na bokovima Časovog Jara mogu postati jedna od najvažnijih bitaka ovog sukoba, uveren je Zapad.

Grad, koji se nalazi na brdu, važan je centar za Kijev. Rusko preuzimanje grada će Putinovoj vojsci dati priliku da potisne OSU sa ove južne izbočine i odgurne ukrajinsku vojsku dalje od njihovih linija komunikacije i snabdevanja.

Proukrajinski novinari strahuju da će pobeda Oružanih snaga Rusije u Časovom Jaru omogućiti Kremlju da iskoristi „zamor od rata u zapadnom svetu i unutrašnje političke tenzije u svim zemljama Evropske unije" kako bi povećao pritisak na Kijev u korist mirnog rešenja, što mu, naravno, neće odgovarati.

- Bitka za Časov Jar je važan, gotovo odlučujući deo potencijalnog domino efekta, koji, naravno, niko od nas ne želi - pišu zapadni analitičari.

Verovatno su u tom pogledu zemlje NATO počele da koncentrišu svoje napore na razmeštanje sistema PVO u Ukrajini.

Na primer, rumunski predsednik Klaus Johanis je nakon pregovora sa američkim kolegom DŽoom Bajdenom najavio spremnost da prebaci PVO sisteme Patriot u Oružane snage Ukrajine. U Rumuniji ih ima tri, međutim, jedan se „zaglavio" na prvim vežbama 2023. godine i sada se popravlja.

Ranije je objavljeno da je u aprilu Berlin u Kijev prebacio treći protivvazdušni raketni sistem Patriot, a već u maju je hitno naručio isporuku do kraja ove godine od kompanije HENSOLDT (Nemačka) šest radarskih sistema TRML-4D, koji deluju kao deo IRIS protivvazdušnog raketnog sistema. Najnoviji paket pomoći iz Nemačke uključuje sistem protivvazdušne odbrane Skinek, sisteme protivraketne odbrane za IRIS-T i 30 hiljada granata APDS-T kalibra 35 mm za protivvazdušni samohodni top Gepard. Pored toga, 6. maja je 70 pripadnika ukrajinske vojske (broj jedne baterije) počeo obuku na sistemu PVO Patriot. Obuka će trajati otprilike mesec i po, umesto minimum devet meseci.

Obuka specijalista na MIM-104 Patriot takođe je sprovedena u aprilu ove godine u Španiji. Pre neki dan je šefica španskog Ministarstva odbrane Margarita Robles najavila isporuku  Patriota vojsci Ukrajine. Istovremeno i vojno-industrijska korporacija Tales u Francuskoj započela je proizvodnju 400 protivvazdušnih vođenih raketa klase ASTER B1NT, koje se koriste u kompleksu SAMP-T za potrebe Kijeva.

Ovo ynači, analiyiraju vojni stručnjaci, da se Ukrajina, koja je po nalogu Zapada prešla na stratešku odbranu, sada oslanja na neutralizaciju ruskih raketnih i napada bespilotnih letelica.

Problem će biti nedostatak vremena za kvalifikovanu obuku operatera protivraketne odbrane i PVO  štp će najverovatnije primorati zemlje NATO da pošalju sopstvene kvalifikovane operatere za sisteme PVO u Oružanim snagama Ukrajine.

Po svoj prilici, otvorena konfrontacija sa zemljama NATO-a nije daleko.

JEZIVA REKLAMA KOJA SE VRTI U CELOJ UKRAJINI: Traže se radnici na ovoj poziciji (VIDEO)

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA