Најновије

БОЛ У ЛЕЂИМА: Довољно је само 15 минута вежбања

Бол у леђима, односно лумбални синдром, налази се на првом месту свих тегоба у физикалној медицини. На лечење због проблема са кичмом троши се и највише новца из Фонда за здравствено осигурање, јер због овог синдрома готово 80 одсто особа барем једном у животу затражи помоћ лекара и оде на боловање.
Вежбај и не брини! (Фото: Pixabay)

Вежбај и не брини! (Фото: Pixabay)

Лумбални синдром назив је за бол у слабинском делу кичме, односно крстима. Бол може бити веома јак, некад повремен, појављује се постепено или нагло и, нажалост, често се понавља. Велика учесталост бола кичме код одрасле популације навела је стручњаке да са правом говоре о "болести цивилизације". Према речима професорке др Милице Лазовић, бол се најчешће јавља код особа између 20 и 40 година: - Радна места која представљају велики ризик за појаву овог стања су она која укључују дуго седење, подизање, савијање тела, окретање. Само један трзај, неправилан покрет, може да изазове јак бол у крстима који се може спуштати дуж ноге, уз појаву грчева мишића, утрнулости, мравињања (најчешће у стопалу), слабости мишића на једној или обе ноге. Јак бол паралише пацијента у првих неколико дана, и тада је неопходно мировање. Против болова се користе антиреуматици и аналгетици, креме и гелови. Строго мировање се препоручује само у фази јаког акутног бола. Болеснику обично највише одговара лежање на леђима, са савијеним коленима. Док трају болови, треба избегавати нагле покрете. Мировање треба да траје што краће, након тога следи лагано активирање и, када се бол смири, започиње се физикално и бањско лечење. У рехабилитацији пацијената неопходна је помоћ специјалисте терапеута, којима је последњих година доступно више терапијских метода и физикалних вежби. Докторка Лазовић каже да се програм физикалне терапије последњих година донекле променио: - Пацијентима су на располагању савремене терапијске процедуре за смањење бола, као што су ласеротерапија и електротерапија, који имају јак аналгетски ефекат, као и импулсно електромагнетно поље који помажу у акутној фази, да се бол што пре ублажи и убрза опоравак.
Прочитајте још:Ових пет намирница чисти тело од никотинаЛЕКОВИТИ ЂУМБИР: Помаже код мигрене, артритиса, прехладе…ШОКАНТНО: Ево доказа да се лубенице вештачки пумпају отровом како би биле слађе (ВИДЕО)
Касније, када се смири акутни бол укључује се физикална терапија. Досадашња комбинација Реган-Мишелових вежби које се примењују и у свету показала се као најбоља за побољшање става и држања пацијента, јер ангажује велике мишићне групе, али не и саме мишиће око кичмених пршљенова, који су у овим случајевима и најважнији. За те групе мишића установљене су нове групе вежби, које у комбинацији са постојећим, имају најбоље дугорочно дејство. Професорка Лазовић напомиње да је веома важно ојачавати дубоки слој леђних мишића који се везују за кичмене пршљенове који држе кичму у правилном положају: - Неопходно је барем пет дана у недељи вежбати од 15 до 20 минута. Треба променити и стил живота и избегавати грешке попут наглих покрета и неправилних положаја тела. Најмање 10 терапија Професорка Милица Лазовић каже да рехабилитација акутног бола траје најмање десет терапија под контролом терапеута: - Важно је да се вежбање и након тога настави. Пацијенти се зато у специјализованим установама обучавају да сами правилно раде поједине вежбе, како би превенирали поновни настанак лумбалног синдрома. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА