Najnovije

BOL U LEĐIMA: Dovoljno je samo 15 minuta vežbanja

Bol u leđima, odnosno lumbalni sindrom, nalazi se na prvom mestu svih tegoba u fizikalnoj medicini. Na lečenje zbog problema sa kičmom troši se i najviše novca iz Fonda za zdravstveno osiguranje, jer zbog ovog sindroma gotovo 80 odsto osoba barem jednom u životu zatraži pomoć lekara i ode na bolovanje.
Vežbaj i ne brini! (Foto: Pixabay)

Vežbaj i ne brini! (Foto: Pixabay)

Lumbalni sindrom naziv je za bol u slabinskom delu kičme, odnosno krstima. Bol može biti veoma jak, nekad povremen, pojavljuje se postepeno ili naglo i, nažalost, često se ponavlja. Velika učestalost bola kičme kod odrasle populacije navela je stručnjake da sa pravom govore o "bolesti civilizacije". Prema rečima profesorke dr Milice Lazović, bol se najčešće javlja kod osoba između 20 i 40 godina: - Radna mesta koja predstavljaju veliki rizik za pojavu ovog stanja su ona koja uključuju dugo sedenje, podizanje, savijanje tela, okretanje. Samo jedan trzaj, nepravilan pokret, može da izazove jak bol u krstima koji se može spuštati duž noge, uz pojavu grčeva mišića, utrnulosti, mravinjanja (najčešće u stopalu), slabosti mišića na jednoj ili obe noge. Jak bol parališe pacijenta u prvih nekoliko dana, i tada je neophodno mirovanje. Protiv bolova se koriste antireumatici i analgetici, kreme i gelovi. Strogo mirovanje se preporučuje samo u fazi jakog akutnog bola. Bolesniku obično najviše odgovara ležanje na leđima, sa savijenim kolenima. Dok traju bolovi, treba izbegavati nagle pokrete. Mirovanje treba da traje što kraće, nakon toga sledi lagano aktiviranje i, kada se bol smiri, započinje se fizikalno i banjsko lečenje. U rehabilitaciji pacijenata neophodna je pomoć specijaliste terapeuta, kojima je poslednjih godina dostupno više terapijskih metoda i fizikalnih vežbi. Doktorka Lazović kaže da se program fizikalne terapije poslednjih godina donekle promenio: - Pacijentima su na raspolaganju savremene terapijske procedure za smanjenje bola, kao što su laseroterapija i elektroterapija, koji imaju jak analgetski efekat, kao i impulsno elektromagnetno polje koji pomažu u akutnoj fazi, da se bol što pre ublaži i ubrza oporavak.
Pročitajte još:Ovih pet namirnica čisti telo od nikotinaLEKOVITI ĐUMBIR: Pomaže kod migrene, artritisa, prehlade…ŠOKANTNO: Evo dokaza da se lubenice veštački pumpaju otrovom kako bi bile slađe (VIDEO)
Kasnije, kada se smiri akutni bol uključuje se fizikalna terapija. Dosadašnja kombinacija Regan-Mišelovih vežbi koje se primenjuju i u svetu pokazala se kao najbolja za poboljšanje stava i držanja pacijenta, jer angažuje velike mišićne grupe, ali ne i same mišiće oko kičmenih pršljenova, koji su u ovim slučajevima i najvažniji. Za te grupe mišića ustanovljene su nove grupe vežbi, koje u kombinaciji sa postojećim, imaju najbolje dugoročno dejstvo. Profesorka Lazović napominje da je veoma važno ojačavati duboki sloj leđnih mišića koji se vezuju za kičmene pršljenove koji drže kičmu u pravilnom položaju: - Neophodno je barem pet dana u nedelji vežbati od 15 do 20 minuta. Treba promeniti i stil života i izbegavati greške poput naglih pokreta i nepravilnih položaja tela. Najmanje 10 terapija Profesorka Milica Lazović kaže da rehabilitacija akutnog bola traje najmanje deset terapija pod kontrolom terapeuta: - Važno je da se vežbanje i nakon toga nastavi. Pacijenti se zato u specijalizovanim ustanovama obučavaju da sami pravilno rade pojedine vežbe, kako bi prevenirali ponovni nastanak lumbalnog sindroma. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA