Најновије

НАТО: Наше вежбе не чине рат у Европи вероватним

НАТО је стао у одбрану већег броја војних вежби које је одржао као одговор на “растућу агресију Русије”, одбацујући наводе да својим деловањем рат у Европи чини вероватнијим.

НАТО војник на вежбама гађања (Фото: listupon.com)

НАТО војник на вежбама гађања (Фото: listupon.com)

Алијанса је реаговала на упозорење института из Лондона који је указао на ризике пораста броја војних вежби Русије и НАТО-а од почетка конфликта у Украјини у априлу 2014, преноси Танјуг. "Војне вежбе НАТО-а не чине, како се у извештају наговештава, рат у Европи вероватнијим", рекла је портпарол НАТО-а Кармен Ромеро након што је Мрежа за европско лидерство објавила своју процену. Ромеро истиче да те вежбе имају супротан ефекат и да је намера да повећају безбедност и стабилност у Европи као одговор на растућу агресију Русије. "Све војне активности НАТО-а су сразмерне, одбрамбене и у потпуности у складу са нашим међународним обавезама", додаје Ромеро. У извештају ЕЛН, насловљеном "Спремајући се за најгоре: Да ли војне вежбе Русије и НАТО-а чине рат у Европи вероватнијим?", аутори наводе да природа и обим вежби оповргавају тврдње обе стране да су им мета хипотетички противници. Аутори као примере наводе вежбу Русије у марту уз учешће 80.000 војника и серију маневара НАТО-а "Удружени штит" дуж источног дела Алијансе, у којима је учествовало 15.000 војника из 19 држава чланица и три државе партнера. Извештајем се не сугерише да је било која од страна одлучила да крене у рат или да је рат неизбежан, али се упозорава да вежбе подгревају напетости.
Прочитајте још:НЕРЕДИ НА ОСТРВУ КОС: Грчка полиција послала појачање против мигранатаНЕ ОДУСТАЈУ: Украјина појачава санкције против РусијеРУСИ ЈАЧАЈУ ОДБРАМБЕНЕ СНАГЕ: Почела производња нове генерације ракетног система „Бук“
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА