Најновије

Зашто ми се подмеће "хрватско цвијеће"

У дугој политичкој каријери научио сам подносити нападе и ударце, особито онда када бих говорио ствари које се некима нису свиђале. Оно што никада нисам научио подносити, то је неистина. И то је једини разлог због којега уопште одговарам на памфлет професора Ненада Кецмановића објављен под насловом „Месићево боснољубље“. Пише: Стјепан Месић, председник РХ 2000–2010.
Стипе Месић (Фото: ЈуТјуб)

Стипе Месић (Фото: ЈуТјуб)

Кључна је теза тога памфлета, наиме, како ја сада понављам, вреди још једном нагласити: понављам „америчку мантру да је Дејтон донео мир, али не и политичко решење за БиХ“. Истина је управо супротно: ја већ годинама, још од времена када сам био председник Републике Хрватске, упорно тврдим како је основни недостатак Дејтона то, што је донео мир, али није осигурао функционирајућу државу Босну и Херцеговину. Говорио сам то у време када нико у свету, укључујући Сједињене Државе, није хтео ни чути за тако нешто. Дакле, ако неко сада некога понавља, или преузима његову мантру, да се послужим Кецмановићевим изразом, онда Вашингтон понавља мене. Доказ за то је лако наћи. На интернету су доступна сва моја иступања у раздобљу између 2000. и 2010 (као и она каснија), како у Хрватској, тако и у свету. Прозирна је и јефтина Кецмановићева прича о мојем подилажењу муслиманима у БиХ као „хрватскоме цвијећу“, не бих ли их „окренуо против Срба“. Свако ко има увид у генезу односа Хрватске и Босне и Херцеговине зна, односно ако претендује да пише озбиљне текстове морао би знати, када сам и зашто напустио све државне функције у Хрватској и прешао у опозицију, баш као што би требао знати и то да годинама чврсто и без и најмањег колебања заступам антифашизам и тражим његово реафирмисање. Подметати ми причу о муслиманима као о „хрватском цвијећу“ показатељ је жеље аутора да ме стави у контекст усташтва, односно наци-фашизма, а што је друга крупна неистина. Уз то, легитимише и аутора на начин што га је немогуће погрешно протумачити.
Прочитајте још:ОТАЦ ТАДЕЈ ЗНАО КАДА ЋЕ СЕ СРБИ ВРАТИТИ НА КОСОВО: После Милошевића ће доћи још гориХРИШЋАНИ СЛАВЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ: Ево шта данас не смете никако да радите!
Све остало, укључујући и небулозе попут оне о мојим „честим шетњама Башчаршијом с локалним звездама естраде и спорта“, не заслужује никакав коментар. А кога заиста занимају моји изворни ставови о БиХ, нека потражи на веб-страници Уреда бившег председника РХ моје излагање прошле године у Мостару, као и већ споменута ранија иступања, укључујући и оно у највишем представничком телу Босне и Херцеговине. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА