Najnovije

Zašto mi se podmeće "hrvatsko cvijeće"

U dugoj političkoj karijeri naučio sam podnositi napade i udarce, osobito onda kada bih govorio stvari koje se nekima nisu sviđale. Ono što nikada nisam naučio podnositi, to je neistina. I to je jedini razlog zbog kojega uopšte odgovaram na pamflet profesora Nenada Kecmanovića objavljen pod naslovom „Mesićevo bosnoljublje“. Piše: Stjepan Mesić, predsednik RH 2000–2010.
Stipe Mesić (Foto: JuTjub)

Stipe Mesić (Foto: JuTjub)

Ključna je teza toga pamfleta, naime, kako ja sada ponavljam, vredi još jednom naglasiti: ponavljam „američku mantru da je Dejton doneo mir, ali ne i političko rešenje za BiH“. Istina je upravo suprotno: ja već godinama, još od vremena kada sam bio predsednik Republike Hrvatske, uporno tvrdim kako je osnovni nedostatak Dejtona to, što je doneo mir, ali nije osigurao funkcionirajuću državu Bosnu i Hercegovinu. Govorio sam to u vreme kada niko u svetu, uključujući Sjedinjene Države, nije hteo ni čuti za tako nešto. Dakle, ako neko sada nekoga ponavlja, ili preuzima njegovu mantru, da se poslužim Kecmanovićevim izrazom, onda Vašington ponavlja mene. Dokaz za to je lako naći. Na internetu su dostupna sva moja istupanja u razdoblju između 2000. i 2010 (kao i ona kasnija), kako u Hrvatskoj, tako i u svetu. Prozirna je i jeftina Kecmanovićeva priča o mojem podilaženju muslimanima u BiH kao „hrvatskome cvijeću“, ne bih li ih „okrenuo protiv Srba“. Svako ko ima uvid u genezu odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine zna, odnosno ako pretenduje da piše ozbiljne tekstove morao bi znati, kada sam i zašto napustio sve državne funkcije u Hrvatskoj i prešao u opoziciju, baš kao što bi trebao znati i to da godinama čvrsto i bez i najmanjeg kolebanja zastupam antifašizam i tražim njegovo reafirmisanje. Podmetati mi priču o muslimanima kao o „hrvatskom cvijeću“ pokazatelj je želje autora da me stavi u kontekst ustaštva, odnosno naci-fašizma, a što je druga krupna neistina. Uz to, legitimiše i autora na način što ga je nemoguće pogrešno protumačiti.
Pročitajte još:OTAC TADEJ ZNAO KADA ĆE SE SRBI VRATITI NA KOSOVO: Posle Miloševića će doći još goriHRIŠĆANI SLAVE PREOBRAŽENJE: Evo šta danas ne smete nikako da radite!
Sve ostalo, uključujući i nebuloze poput one o mojim „čestim šetnjama Baščaršijom s lokalnim zvezdama estrade i sporta“, ne zaslužuje nikakav komentar. A koga zaista zanimaju moji izvorni stavovi o BiH, neka potraži na veb-stranici Ureda bivšeg predsednika RH moje izlaganje prošle godine u Mostaru, kao i već spomenuta ranija istupanja, uključujući i ono u najvišem predstavničkom telu Bosne i Hercegovine. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA