Најновије

ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА: Ево како Србија може помоћ у борби против ИД

Политички аналитичар Мирослав Лазански објаснио је како наша држава може да допринесе борби против исламског екстремизма.
Мирослав Лазански (Фото: ЈуТјуб)

Мирослав Лазански (Фото: ЈуТјуб)

“Пре свега, велика је част и признање што је премијер Србије Александар Вучић позван да присуствује Самиту лидера који ће бити одржан 29. септембра у Њујорку на тему борбе против ИС и насилног екстремизма“, каже Лазански. Србија би требало да помогне ЕУ и САД у борби против Исламских екстремиста, а један од начина се огледа у спремности за разменом информација обавештајно-безбедоносних служби јер је од суштинске важности да све државе заједно раде и делују у превентивном смислу. “Србија може да понуди информације колико припадника верске исламске заједнице планира да иде, колико њих је евентуално отишло и колико се њих враћа. То значи да анализирамо какве су то средине, да лоцирамо градове, људе или контекст њиховог друштва“, објашњава Лазански. По мишљењу Мирослава Лазанског Србија може да понуди и информације о томе да ли људи који одлазе са Балкана, на Блиском истоку добијају идеје о екстремизму или одлазе тамо са већ оформљеним мишљењима. “Наше процене да ли ти људи који иду тамо упућују већ верски индоктринисани или ту врсту индоктринације добијају тамо, на лицу места, на Блиском истоку“, каже он. Информације којима можемо да помогнемо Америци, али и Европској унији је како објашњава Лазански и информација о томе колико људи може да пређе границе ЕУ. “Такође, Србија може да понуди информације колико њих је се вратило, и евентуално колико њих има амбицију да иде у земље Европске уније, да ли тамо имају неке рођаке“, објашњава Лазански.
Прочитајте још:Просветари незадовољни јер им није испуњено обећањеОЧАЈНЕ ПРОГНОЗЕ: 2100. Србија ће имати 2,9 милиона становникаНИСУ ЗАДОВОЉНИ КАНДИДАТИМА? РТС понавља конкурс за директора
Извор: Srbijadanas.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА