Најновије

ЕВО ОДГОВОРА: Који угљени хидрати су добри а који су лоши?

Можда нисте знали да су управо угљени хидрати битни за здравље мозга. Многа истраживања током којих су се проучавали антрополошки, генетички, психолошки и анатомски подаци већ су доказала да је конзумирање угљених хидрата био један од кључних фактора у развоју људског мозга.
Угљени хидрати (фото: pixabay)

Угљени хидрати (фото: pixabay)

Кромпири, житарице и генерално здрав шећер највероватније су разлог зашто је људска врста успела да развије тако велики мозак. Баш као некад и данас су главни извор енергије за тело и мозак, те би због тога морали бити укључени у исхрану. Лоши угљени хидрати Споменути здрави угљени хидрати због су дошли на лош глас јер су се због незнања стављали у исти 'кош' с нездравима. Лоши су рафинисани угљени хидрати који се налазе у процесуираној храни (нпр. брза храна) и они су повезани с прекомерном телесном тежином и читавим низом болести од дијабетеса до болести срца. Доказано је да људи који једу велике количине рафинисаних угљених хидрата имају веће шансе за депресију док су они који једу здраве бољег психичког здравља. Разноврсна исхрана Кључ здраве исхране је разноврсност стога не би требало у потпуности да избегавате угљене хидрате јер су они корисни за вас. Избегавајте 'здраву' храну која често у себи крије гомиле лоших ствари, нпр. процесуиране житне пахуљице које су пуне шећера и нездравих угљених хидрата или разне дијеталне плочице. Посегните за целовитим житарицама и воћем које има велики удео здравог шећера јер ћете тако свом телу дати све што му је потребно.
Прочитајте још:ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ: Невероватно су здраве – шљиве!Само 5 минута вежбања дневно: Здрава кичма за сва времена! (ВИДЕО)
Извор: Superzena.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА