Najnovije

EVO ODGOVORA: Koji ugljeni hidrati su dobri a koji su loši?

Možda niste znali da su upravo ugljeni hidrati bitni za zdravlje mozga. Mnoga istraživanja tokom kojih su se proučavali antropološki, genetički, psihološki i anatomski podaci već su dokazala da je konzumiranje ugljenih hidrata bio jedan od ključnih faktora u razvoju ljudskog mozga.
Ugljeni hidrati (foto: pixabay)

Ugljeni hidrati (foto: pixabay)

Krompiri, žitarice i generalno zdrav šećer najverovatnije su razlog zašto je ljudska vrsta uspela da razvije tako veliki mozak. Baš kao nekad i danas su glavni izvor energije za telo i mozak, te bi zbog toga morali biti uključeni u ishranu. Loši ugljeni hidrati Spomenuti zdravi ugljeni hidrati zbog su došli na loš glas jer su se zbog neznanja stavljali u isti 'koš' s nezdravima. Loši su rafinisani ugljeni hidrati koji se nalaze u procesuiranoj hrani (npr. brza hrana) i oni su povezani s prekomernom telesnom težinom i čitavim nizom bolesti od dijabetesa do bolesti srca. Dokazano je da ljudi koji jedu velike količine rafinisanih ugljenih hidrata imaju veće šanse za depresiju dok su oni koji jedu zdrave boljeg psihičkog zdravlja. Raznovrsna ishrana Ključ zdrave ishrane je raznovrsnost stoga ne bi trebalo u potpunosti da izbegavate ugljene hidrate jer su oni korisni za vas. Izbegavajte 'zdravu' hranu koja često u sebi krije gomile loših stvari, npr. procesuirane žitne pahuljice koje su pune šećera i nezdravih ugljenih hidrata ili razne dijetalne pločice. Posegnite za celovitim žitaricama i voćem koje ima veliki udeo zdravog šećera jer ćete tako svom telu dati sve što mu je potrebno.
Pročitajte još:OVO NISTE ZNALI: Neverovatno su zdrave – šljive!Samo 5 minuta vežbanja dnevno: Zdrava kičma za sva vremena! (VIDEO)
Izvor: Superzena.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA