Најновије

ОВАКО НЕЋЕТЕ ДОБИТИ РАК: Стручњаци препоручују ових 12 корака за спречавање оболевања од опаке болести

Стручњаци за канцер у Светској здравственој организацији објавили су кодекс понашања у 12 тачака с циљем превенције рака.
Илустрација (Фото: businessinsider.in)

Илустрација (Фото: businessinsider.in)

Доктор Хоаким Скуез, који је предводио истраживање, појаснио је да се ради о препорукама које појединци могу да примене приликом промене понашања, а препоручени кораци су следећи: 1) Немојте пушити или конзумирати било који облик дувана. 2) Одржавајте дом без дима цигарета и подржите забране пушења на вашем радном месту. 3) Предузмите кораке како би ваша телесна тежина била здрава. 4) Будите активни у свакодневном животу и ограничите време које проводите седећи. 5) Одржавајте здраву дијету: Једите пуно интегралних житарица, махуна, поврћа и воћа. Ограничите унос висококалоричне хране (пуномасна храна и храна с пуно шећера) и избегавајте пића с шећером. Избегавајте прерађено месо; ограничите унос црвеног меса и хране с пуно соли. 6) Ако пијете алкохол било које врсте, ограничите конзумацију. Апстинирање од алкохола је добро за превенцију рака. 7) Избегавајте излагање сунцу, а ово посебно важи за децу. Користите заштитне креме и избегавајте соларијуме. 8) На радном месту се заштитите од супстанци које узрокују рак пратећи сигурносне и здравствене протоколе. 9) Сазнајте јесте ли били изложени високим нивоима радона у сопственoј кући. Пронађите начин да смањите изложеност високим нивоима радона. 10) Дојење смањује мајчину подложност развоју рака. Ако сте у могућности, дојите своје дете. Хормонална терапија повећава ризик за развијање одређених типова рака, стога ограничите количину хормоналне терапије. 11) Осигурајте вакцинисање за своју децу: Хепатитис Б (за новорођенчад) Хумани папилома вирус (ХПВ) (за девојке) 12) Учествујте у организованим акцијама и програмима за превенцију рака: Рак дебелог црева (мушкарци и жене) Рак дојке (жене) Рак грлића матернице (жене).
Прочитајте још:ЕВО ОДГОВОРА: Који угљени хидрати су добри а који су лоши?ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ: Невероватно су здраве – шљиве!
Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА