Најновије

Додик: Чекали да помру сведоци па оптужили Орића

БАЊА ЛУКА - Председник Републике Српске Милорад Додик је оптужницу против Насера Орића назвао фарсом и поновио да ће се референдум у РС одржати.
Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Он је истакао незадовољство радом Суда и Тужилаштва БиХ због чега, према његовим речима, треба расписати референдум о правосуђу БиХ. Додик тврди да ће Орић због недостатка доказа и преживелих, те немогућности сведока да због старости сведоче, бити ослобођен. “Чекали су да помру сведоци, да нема доказа и да га онда оптуже. То је сва прича о Орићу“, рекао је Додик и упитао зашто нису дозволили да Орића "процесуира српско правосуђе, ако су у правосуђу БиХ оријентисани ка правди". Он тврди да ће референдум у РС бити расписан, а да ће након изјашњавања грађана, за које је уверен да ће бити у смислу одбијања наметнутних закона високог представника, институције РС имати право и могућност да на тој вољи народа донесу "прописе који ће јасно рећи став РС о тој вољи народа". “Попут Кочићевог Давида Штрпца, Суд и Тужилаштво БиХ желе да доведу РС у подређен положај и томе се морамо одупрети“, истакао је Додик, који је присуствовао "Кочићевом збору" на Стричићима код Бањалуке. Коментаришући изјаву премијера Србије Александра Вучића да РС треба да тражи враћање свих надлежности које су јој отели високи представници, Додик је рекао да охрабрује да и у другим државама у региону, поготово у Србији, схватају да је дошло до кршења права и увођења нелегалног правосуђа. “Важно је када премијер Александар Вучић или било који званичник Србије, која је гарант и потписник Дејтонског споразума, то каже“, поручио је Додик.
Прочитајте још:Институције Републике Српске ће пажљиво пратити процесуирање Насера ОрићаДодик: СДС је огрезао у издајништвуВИДИМО СЕ У БРИСЕЛУ: Ово су Додикови услови за одустајање од референдума
Извор: Дневни аваз  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА