Најновије

РАНГ ЛИСТА НАЈСНАЖНИЈИХ АРМИЈА НА СВЕТУ: САД на првом месту, а Хрватска испред Србије чак за девет места!

САД - Ранг листа земаља по војној снази "Global Firepower" изазвала је пажњу светских медија, а на прва три места се налазе САД, затим Русија, па Кина.
Кадар са војне параде војске Србије у Београду (Фото: ЈуТјуб)

Кадар са војне параде војске Србије у Београду (Фото: ЈуТјуб)

Ранг листа детерминише "Power Index - PwrIndx", односно, индекс снаге и то чини за сваку земљу на основу анализе 50 показатеља. Истоимена компанија "Global Firepower" која стоји иза овог истраживања и ранг листе наводи да нуклеарни капацитети нису узети у обзир, као и да није реч о ранг листи која рачуна само број и количину наоружања којим одређена војска располаже. Такође, један од принципа којег се придржава ова ранг листа јесте да у укупну војну снагу укључује и економску снагу и стабилност земље. Игор Короченко, један од водећих војних аналитичара у Русији, иначе уредник руског државног војног часописа "Национална одбрана", изјавио је поводом ове ранг листе да је она "неозбиљна". "То је ранг листа направљена од стране неких експерата. Они су тако одлучили и то је то. Они су то урадили на основу информација које су њима доступне. Нпр. војску Русије су оценили на основу информација до којих они могу доћи, а то је неозбиљно. Међутим, ти експерти имају неких закључака које треба узимати у обзир, а ти закључци јасно показују да руска војска је војска која се стално технолошки унапређује." - каже Короченко. Оно што је интересантно у случају Србије, јесте да је Србија на овој ранг листи позиционирана на 70. место, док је Хрватска позиционирана на 61. место, чак девет места јаче од нас. На ранг листу је ушла и Босна и Херцеговина која се налази на 89. месту, док Црне Горе и Македоније уопште нема на листи. Подсећамо, српски војни аналитичар, Мирослав Лазански, у тексту за Политику поводом недавно одржане војне параде хрватске војске у Загребу, оценио је да је српска војска још увек снажнија и моћнија од хрватске. "Поређење параде у Београду и мимохода у Загребу? Војска Србије је јача у артиљерији и ПВО системима, у тенковима и борбеним возилима пешадије – гусеничарима, војска Хрватске има предност у борбеним возилима пешадије – точкашима. Ратно ваздухопловство Србије за сада је јаче од ратног зракопловства Хрватске. Наравно, све је то тако, ако не рачунамо НАТО савезништво." - написао је у том тренутку Мирослав Лазански у свом ауторском тексту. Што се тиче других земаља у региону, Словенија је на 99. месту, Румунија на 56. месту, Мађарска на 59. месту, а Бугарска на 67. месту. Првих десет места заузимају следећим редом: САД, Русија, Кина, Индија, Велика Британија, Француска, Јужна Кореја, Немачка, Јапан и Турска. По свему судећи, ранг листа "Global Firepower - PwrIndx" представља још једну публикацију у служби пропаганде евроатлантског блока. Да ли је то тако због мањка информација и непрофесионалног приступа или намерно... не можемо знати.
Прочитајте још:Патријарх Кирил: Обојене револуције никада не донесу обећавану слободуСАДА СУ СЕ СЕТИЛИ: Сиријци тврде да им је боље било под Асадом
Извор: Правда      

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА