Најновије

Bloomberg: Рат санкцијама на издисају

САД - Утицајна америчка пословна кућа Блумберг је објавила, позивајући се на своје изворе у Бриселу и Вашингтону, да су западни лидери све ближе одлуци да санкције Русији буду продужене до краја 2016. године, али да је све већи број ЕУ чланица за боље односе са Русијом, те ће за овакву одлуку пакет санкција морати бити ублажен у циљу постизања компромисног решења свих 28 чланица ЕУ.
Ситно... (Фото: ЈуТјуб)

Ситно... (Фото: ЈуТјуб)

Према проценама политичара у Бриселу и Вашингтону, све су слабији изгледи да ће доћи до напретка у следећих годину дана на пољу спровођења Минског споразума. Са друге стране, све већи број чланица ЕУ у санкцијама против Русије не види ефикасан инструмент, већ више сметњу ка дијалогу који би резултирао превазилажењем неспоразума и бољим односима Русије и Запада. ЕУ и САД раде на томе да 2016. године задржи санкције против Русије, јер није извесно да ће до краја 2016. године бити испуњене све тачке Минског споразума, али те санкције ће морати бити ублажене. Многе ЕУ чланице осећају економски удар због прекида трговинско-економских односа са Русијом, а међу њима се истичу неке од лидерских чланица ЕУ попут Француске, али и у Немачкој су одређени политичари и већина привредника све гласнији са захтевима да се однос са Русијом ревитализује, односно, да дође до прекида рата санкцијама. И Ангела Меркел, државна канцеларка Немачка, јасно је упутила поруке о потреби сређивања односа са Москвом. Како би платформа санкција против Русије била одржана и подржана од стране свих чланица ЕУ, она ће морати да подразумева одређено раслабљивање мера уведених против Русије, а то ће практично бити први корак ка потпуној ликвидацији санкција. Стремљењем ка одлуци о новом пакету санкција против Русије, западни лидери ће учинити заправо корак ка укидању истих. Лидери Француске, Немачке, Украјине и Русије ће 2. октобра размотрити напредак процеса испуњавања договорених обавеза које проистичу из Минског споразума. Државна секретарка САД-а, Викторија Нуланд, недавно је поновила да ће санкције против Русије остати на снази све док Мински споразум не буде спроведен у потпуности. Нуландова је ово рекла не одступајући од становишта да "Русија учествује активно у рату у Украјини", те да је Русија препрека за спровођење Минског споразума. Руски председник, Владимир Путин, у неколико наврата је поручио да Мински споразум нема алтернативу, те да је предуслов свега да представници ДНР и ЛНР нађу заједнички језик са кијевским властима, односно, да Кијев седне за сто са устаницима. Кремљ је позвао лидере ЕУ неколико пута да изврше притисак на Кијев у том смеру. Тренутне санкције против Русије су важеће званично до краја јануара 2016. године, а у току је константан дијалог на релацији Москва-Брисел-Вашингтон са циљем проналажења компромисног решења које би водило ка смиривању тензија и бољим односима, наводи Блумберг. Блумберг подсећа да рат у Украјини траје пуних 17 месеци и да је до сада погинуло преко 8 хиљада људи.
Прочитајте још:Руске атомске подморнице крстарећим ракетама „уништиле“ групу бродоваРусија спречава ЕУ да понови либијски сценарио
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА