Најновије

ХАМОНД: Косово у УНЕСКО; ВУЧИЋ: Не прихватамо да је Дечане градило племе Гаши за династију Нимани

БЕОГРАД - Шеф британске дипломатије Филип Хамонд изразио је у данашњем разговору са премијером Србије Александром Вучићем позитиван став своје владе према чланству Косова у УНЕСКО и образложио га тиме да би на тај начин Косово преузело обавезу да заштити културну баштину свих заједница, а поготово српске.
Хамонд и Вучић (фото: Правда илустрација)

Хамонд и Вучић (фото: Правда илустрација)

Хамонд је на заједничкој конференцији за новинаре са српским премијером Александром Вучићем на питање да ли мисли да ће Албанци на Косову боље заштити српску културну баштину, рекао да Уједињено краљевство сматра да ће чланством у УНЕСКО "Косово имати додатне, појачане обавезе да заштити српску културну баштину". "На овај начин ћемо појачати заштиту културног наслеђа, а не довести је у питање", рекао је Хамонд и поручио: "Људи би требало да се фокусирају на будућност". Чинимо све да Косово не уђе у УНЕСКО, али биће тешко Премијер Србије изјавио је да ће Србија учинити све да онемогући чланство Косова у УНЕСКО, али да ће бити веома тешко да се то постигне. "Прогноза је таква да ћемо тешко, а даћемо све од себе, молити за помоћ и подршку. Али бројеви су такви да не иду у прилог, имају безброј земља, од Антигве и Барбуде са којима чине већину против нас", рекао је Вучић новинарима у Влади Србије. Премијер је рекао да се због ситуације у УНЕСКО Србија налази пред великим мукама и проблемима, које нисмо ми произвели и немају везе са нашом кривицом, па ми не можемо ни да их исправимо. "Не слажем се са примањем Србије у УНЕСКО, јасно сам говорио о свим погубним последицама такве одлуке и (министру спољних послова Велике Британије Филипу) Хамонду. То је велика и крупна игра која је у току и у којој покушавамо да зашититимо наше националне интересе и одбранимо Србију", рекао је Вучић. Он је, међутим, нагласио да Србија не може и неће да прихвати да су Манастир Дечани, што се може прочитати у косовској штампи, градили племе Гаши за династију Нимани. "Немојте да се смејете, и ја сам се смејао, али то сада пише у њиховим књигама", рекао је Вучић новинарима.
Прочитајте још: 
Према његовим речима, у косовском парламенту спреман је и закон којим Манастир Дечани треба да прогласи имовином Косова. "То није и неће бити, али да видимо како ће цео свет, Европа и Запад моћи да нам кажу после 700 година колико постоје Дечани, како ће моћи да то изведу. Дечани су један од наших ретких манастира има све папире да је то српски манастир, са монашким низом који није прекидан кроз историју, чак и Турци су нам давали папире", испричао је Вучић и додао: "Сад хоћете то да укинете, да видимо како ћете. Ми смо мали, нисмо довољно јаки, али бар имамо образа да кажемо 'алал вера на томе'", рекао је Вучић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА