Најновије

Ђоковић у финалу

ПЕКИНГ - Данас се завршава Отворено првенство Кине, финалом које су сањали љубитељи тениса широм света. Својим 45. дуелом, подижући заједнички рекорд најдужег ривалства у историји, Новак Ђоковић и Рафаел Надал подићи ће и значај пекиншког турнира далеко изнад званичног ранга треће категорије, са скромних 500 АТП поена за победника.
Новак Ђоковић (Фото: Фондација Новак Ђоковић)

Новак Ђоковић (Фото: Фондација Новак Ђоковић)

Када у 13.30 часова почне борба за пехар, заборавиће се да против апсолутно најбољег тенисера данашњице, коме је ово 12. узастопно финале у сезони, игра званично тек осми на свету, уздрмани ас за чију се каријеру брину и они који не навијају за њега. Рафаел Надал је један од тројице великана који су створили златно доба тениса и он то остаје без обзира на форму. А, у Пекингу се она дизала довољном брзином да у финалу буде достојан ривал Новаку Ђоковићу, чак и када не рачунамо да у међусобним сусретима и даље води, са 23:21. Сада је мање важно што су им путеви до финала били врло различити, Надалов трновит, а Ђоковићев беспрекоран, са само 14 изгубљених гемова у осам добијених сетова, јер су обојица презадовољна оним што су у Пекингу постигли – у односу на тренутну форму. Наш тенисер је у полуфиналу против Давида Ферера (6:2, 6:3), наставио савршеним темпом у прилагођавању све јачим ривалима од првог до четвртог кола, губећи редом: два, три, четири, пет гемова... Као да двојица последњих противника нису били џиновски сервер Џон Изнер, те челични Шпанац, звани „зид” због враћања лоптица и са потпуно различитих крајева терена, небројено пута трчећи у оба смера. Радио је то Ферер и јуче, али Ђоковићева доминација над Шпанцем се застрашујуће повећава последњих година. Од тренутка када је водио са 6:5 у међусобним сусретима, нанизао је десет узастопних победа, до јучерашњих 16:5... Уз све, најбољи тенисер света игра у Пекингу тако да се противник мало пита и са досадашњих 28:0 на Отвореном првенству Кине је на три победе до апсолутног рекордера. А, то је управо његов данашњи противник Рафел Надал, са невероватним стартом на Ролан Гаросу, од 31 узастопне победе. Све то диже значај данашњег окршаја, у којем Ђоковић има прилику да се сасвим приближи поравнању личних рачуна, а Надал далеко значајнији мотив. Победа против петоструког шампиона Пекинга, на његовом терену, могла би да покрије огроман део овогодишњих губитака и пробуди наде у толико жељени повратак. У овом тренутку би то био истински подвиг, а сви знају да је спреман и да погине на терену за тако вредну победу. Да се рањени Шпанац већ изборио са неким демонима, показао је у полуфиналу против Фабија Фоњинија (7:5, 6:3). Италијан га је више од било кога понизио са три овогодишње победе, највише последњом, у четвртом колу гренд слем турнира у Њујорку, када Надалу није помогло ни вођство од 2:0 у сетовима.
Прочитајте још:ПЕКИНГ: Зимоњић и Матковски нису прошли у финале дублаБордо тражи Вукашина Јовановића, цена бар 1,5 милиона евра
Уочи данашњег финала, освајач 14 гренд слем титула био је понизан у изјавама, као и обично: – Знам да Новак није у мојој лиги, ми смо на различитим нивоима ове године… Покушаћу да уживам играм како желим, па ћемо видети…. На путу до свог шестог финала у исто толико учешћа у Пекингу, најбољи тенисер света је наставио борбу у „својој лиги”, чији је усамљени члан. И даље граби ка апсолутном рекорду АТП листе, односно највећој предности у сезони од када је уведен такав систем бодовања, а она би од понедељка требало да пређе 7.000 бодова... Извор: Политика (М. Ковачевић)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА