Најновије

The Wall Street Journal: САД губе доминацију на Блиском истоку

Сједињене Државе – због дејстава Русије и Ирана у региону – губе доминантну улогу на Блиском истоку - оценио је The Wall Street Journal.
Барак Обама (Фото: Јутујб)

Барак Обама (Фото: Јутујб)

Лист крупног америчког капитала упозорио је да то већ постаје „очигледно”: „Амерички утицај и учешће у пословима тог региона пролазе кроз најдубљи пад након Другог светског рата. То ствара политичкии вакуум који попуњавају силе, али не било које, већ силе које Вашингтон покушава да обузда” – упозорио је Рајан Крокер, бивши амбасадор САД у Авганистану, Ираку, Сирији, Либану и Пакистану. Аналитичар Међународног института за стратешке студије Емил Хокајем додао је: „Иако САД у том региону и даље имају значајну војну моћ, њихови савезници и противници више не верују да ће САД и надаље подржавати своје пријатеље. Заправо, на Блиском истоку више нема ни једне групе која подржава САД и то је – поразно. Ствар је у томе што либерални кругови сматрају да Обама подилази ауторитарним лидерима, а аутократе у САД сада виде непоузадног савезника”. Хојакем закључује: „САД су дефинитивно изгубиле доминирајући положај на Блиском истоку. Онај ко у Белу кућу уђе после Обаме – неће у рукама имати много карата. Не видим добру стратегију за следећег председника САД. Зашли смо исувише далеко”. WSJ са своје стране процењује да је утицај Русије на Блиском истоку – захваљујући „сиријском гамбиту” и авио-ударима – у одређеној мери превазишао утицај који је СССР имао 70-80-их година. Директор француског Фонда за стратешке студије Камил Гранд рекао је америчком листу: „Путин тежи некој врсти заједничке доминације са САД на Блиском истоку и то му је безмало већ успело”.
Прочитајте још:ПУТИНА У СИРИЈИ ПРЕДВИДЕО И КУРАН: Ево шта је записано у муслиманској светој књизиРУСИ ТВРДЕ: Ово је 5 наших најбољих акција у Сирији (ВИДЕО)
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА