Најновије

Хиљаде иранских војника и елитни борци Хезболаха учествоваће у офанзиви на Алеп

Сиријска армија и њени савезници, иранске снаге и Хезболах, припремају се за копнену офанзиву против побуњеника у подручју Алепа, уз подршку руских ваздушних удара, рекла су у уторак два висока регионална официра, упозната са плановима, како преноси Ројтерс.
Војска Хезболаха (Фото: Јутјуб)

Војска Хезболаха (Фото: Јутјуб)

Офанзива ће проширити копнени напад, који је покренуо исти савез прошле недеље против побуњеника у провинцији Хама, даље на запад. Анонимни званичници су рекли да су хиљаде иранских војника стигле да учествују у копненим офанзивама на страни председника Башара ал-Асада. Велика владина офанзива у подручју крај турске границе ће по свој прилици још више разљутити ту земљу, чланицу НАТО, која је подржавала побуњенике, који се боре против Асада и већ је изразила дубоку забринутост због руских ваздушних удара на чијој су они мети. Контрола града Алепо и околне провинције је подељена између сиријске владе и читавог низа побуњеничких група, које се боре против Асада и Исламске државе. "Велике припреме за битку у том подручју су јасне. Велика је мобилизација сиријске армије... , елитних бораца Хезболаха и хиљада Иранаца који су стигли у фазама ових дана", рекао је један званичник. Други званичник, близак сиријској влади, је рекао да је "одлука да се покрене битка за Алепо донета" и да се "више не крије да су хиљаде Иранаца сада у Сирији и да је њихова улога фундаментална". Оба званичника су рекла да ће напад ускоро почети. Један генерал из иранске Револуционарне гарде Хосеин Хамедани убијен је у провинцији Алепо док је саветовао сиријску армију у бици против Исламске државе у том подручју, рекли су гардисти у петак. Алепо је био сиријски град с највише становника пре него што је грађански рат почео 2011 године, након што се Асад супротставио антивладиним протестима. Влада контролише западне делове града, док побуњеничке групе контролишу исток. Исламска држава и други побуњеници, укључујући групе које подржавају Асадови страни непријатељи, се боре једне против других северно од града у подручју територије где Турска и САД праве планове да сломе Исламску државу. Северни Алепо регион је подручје где коалиција предвођена САД бомбардује Исламску државу. Русија каже да њени ваздушни удари у Срији, започети 30. септембра, циљају Исламску државу, иако су у многим погођена подручја које држе друге побуњеничке групе, укључујући неке које подржавају Асадови страни непријатељи. Прошле недеље су борци Исламске државе освојили више села крај града Алепа од других побуњеничких група. Сиријска ТВ је објавила да су владине снаге освојиле подручје северно од града у понедељак од Исламске државе.

Русија извршила још 86 напада— ИД остаје без муниције

Русија је у протеклих 24 часа интензивирала нападе по теористичким положајима извршивши 88 полетања и наневши 86 ваздушна напада по објектима Исламске државе у Сирији, саопштило је руско Министарство одбране. Према речима портпарола Министарства Игора Конашенкова, велики број бораца ИД спремни су да напусте борбене зоне због недостатка наоружања и муниције. „Борци ИД имају велики проблем са недостатком наоружања и муниције. Према информацијама обавештајних служби, команданти терористичких група захтевају од руководства да им што пре пошаљу муницију и наоружање или ће у супротном повући своје снаге из борбених зона“, рекао је он. Поред тога, нагласио је, руске беспилотне летелице приметиле масовно премештање војне технике терориста и то сада, како је рекао, подсећа на огромне караване. Он је додао да је померање технике фиксирано углавном ноћу, када је видљивост мања. Иначе, Конашенков је рекао да су у протекла 24 часа ваздушни напади вршени по командним центрима, складиштима муниције, фабрикама експлозивних направа, камповима за обуку и војним базама бораца ИД, и то у провинцијама Рака, Хама, Идлиб, Латакија и Алепо. Он је прецизирао да су бомбардери Су-24М у околини места Анадан уништили штаб терориста ИД одакле се вршила координација акција у провинцији Алепо. Поред тога, додао је, уништен је и штаб терориста у околини Ел Габа, као и складиште муниције које се налазило у близини.
Прочитајте још:ЛИБИЈСКИ ПОБУЊЕНИЦИ БИ ОЖИВЕЛИ ГАДАФИЈА: Бенгази је разрушен, земља у хаосу, нема струје ни хранеПутин саопштио колико је Запад потрошио на обуку побуњеника
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА