Најновије

Медведев: САД нису постигле ништа у Сирији, Русија је преокренула ситуацију

Коалиционе снаге предвођене САД нису постигле ништа у Сирији, док је укључивање Русије довело до промене ситуације, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев. 
Дмитириј Медведев (Фото; Принтскрин јутјуб)

Дмитириј Медведев (Фото; Принтскрин јутјуб)

"Очигледно је резултат њихових (САД) активности у том региону у борби против Исламске државе практично нула. ИС наставља да се шири", рекао је Медвев у интервјуу за ТВ програм "Вести у суботу". Промена ситуације када је реч о борби против терориста у Сирији постала је могућа тек са мисијом руских оружаних снага у тој земљи, истакао је руски премијер. Медведев је рекао да је током трајања свог председничког мандата (у мају 2010. године) посетио Сирију, која је тад била "нормална, штавише, модерна земља". "Мирна земља, где споменици нису уништавани, где је економија била нормална. И ко зна шта се тамо сад дешава; то је најтежа последица протеклих година", навео је Медведев. Москва је отворена за дијалог са САД о Сирији и у том смислу предузима прве кораке, рекао је Медведев. "Ми смо отворени за разговор о било ком питању", поручио је Медевев и додао да је то исто рекао и председник Русије Владимир Путин. Русија се у Сирији не бори за поједине лидере већ за своје националне интересе, рекао је Медведев. Он је подсетио на изјаву руског председника да би терористи са којима се Русија не би обрачунала у Сирији могли касније да дођу у ту државу. "Друго, имамо захтев легалних власти, то је наш став", нагласио је Медведев. Руски премијер сматра да није од "велике важности ко ће водити Сирију". "Ми не желимо да ИД води Републику Сирију, зар не? То треба да буде цивилизована легитимна власт", истакао је Медведев. Према његовим речима, ко ће бити лидер Сирије је "питање о коме треба да одлучује сиријски народ". "Наш садашњи став је да је легитимни председник Асад", рекао је Медведев.
Прочитајте још:Руска авијација уништила базу за обуку терориста-самоубицаПентагон тврди: Руси намерно убијају агенте које смо обучили у Сирији
Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА