Најновије

ПРОТИВ КОСОВА У УНЕСКО: БРИКС земље уз Србију

БЕОГРАД - Србија је активирала све дипломатске механизме да обезбеди минимум 50 гласова чланица Унеска, како би се спустила рампа за чланство Приштине у овој организацији.
УНЕСКО (Фото: ЈуТјуб)

УНЕСКО (Фото: ЈуТјуб)

Уколико Србија дође до ове "критичне масе" подршке, велике су шансе да Приштина не добије потребну двотрећинску већину за столицу у Унеску, уколико данас Извршни савет ово питање проследи на одлучивање Генералној конференцији почетком новембра, што би значило да се цела ствар одлаже за минимум две године. Цео државни врх и наша дипломатска служба у сталном су контакту са руководствима на десетине земаља, које трпе велике притиске моћних држава, спонзора косовске независности. Шефовима држава, премијерима и шефовима дипломатија шаљу се писма у којима се упозорава да би пријем Приштине био опасан преседан. Председник Томислав Николић и премијер Александар Вучић, готово свакодневно, и у личним контактима са многим светским лидерима, покушавају да обезбеде што шири фронт у Унеску против пријема Приштине. Вучић је и током претходне ноћи, само неколико сати пре одлучивања у Унеску, у телефонском разговору са премијером једне утицајне државе затражио подршку у Унеску: - Наше шансе на Извршном савету нису велике, много су веће на Генералној конференцији. Улажемо огроман напор и наставићемо борбу. За Србију је улазак Косова у Унеско неприхватљив - рекао је Вучић. Шеф дипломатије Ивица Дачић потврђује за "Новости" да је у току опсежна дипломатска офанзива против пријема Приштине у Унеско и да су на многе адресе послата објашњења позиција Србије: - Наши амбасадори и дипломате у иностранству свакодневно разговарају са званичницима земаља у којима су на служби. Математика није на нашој страни, али јесу многе утицајне земље. То су, између осталих, све земље Брикс - Русија, Кина, Индија, Јужноафричка Република и Бразил - али и Куба, Аргентина, Шпанија... Црногорска опозиција тврди да ће Црна Гора гласати за пријем Косова Један под лидера црногорске опозиције Андрија Мандић изјавио је данас за Радио С да постоје назнаке да ће Црна Гора подржати захтев за пријем Косова у Унеско, оптужујући црногорског премијера Мила Ђукановића да стално штети интересима Србије. Кад год му се указала прилика да уради нешто против Србије, он је то урадио. Од рушења заједничке државе, признавања Косова, а сада постоје најаве да ће подржати чланство Косова у Унеску, рекао је Мандић. Мандић је рекао да је Ђукановић градио свој политички имиџ као водећи противник Србије. Извршни одбор Унеска данас расправља о чланству Косова у тој организацији, а Црна Гора је једна од 58 чланица тог одбора. Црна Гора није подржала иницијативу да се расправља о чланству Косова.  
Прочитајте још:ДАН ОДЛУКЕ: Унеско данас гласа о предлогу за пријем КосоваДАЧИЋ ПОРУЧИО ЧЛАНИЦАМА УНЕСКО: Србија неће признати нелегалне радње
Извор: ФоНет / Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА