Најновије

Како да препознате да ли сте се прехладили или имате грип

Понекада је тешко знати шта нас је "напало" – грип или обична прехлада. Ипак, постоји неколико добрих начина како препознати уљеза.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Грип је последица добро познатог вируса који има само неколико варијација, а постоји око 200 вируса чије симптоме називамо прехладом. Грип може бити прилично опасан, али на срећу постоје вакцине за њу, а вируси прехлада које се углавном лече "бапским рецептима" нису озбиљан проблем и своде се на кратак период дувања носа, болова у грлу и сузних очију.

Ако је грип...

Грип најчешће удара изненада и јако. Температура изненада може да скочи на више од 38 степени Целзијуса, и прати је умор, бол у мишићима и притисак у грудима. Кашљање и цурење из носа се такође јављају, али углавном у мањој мери него код симптома прехладе. Шта да урадите Идите код лекара. Лекови који су ефикасни против грипа морају да почну да се пију 48 сати од почетка симптома. Терапија ће умањити симптоме, убрзати опоравак и значајно умањити шансе даљих компликација као што су упала плућа и бронхитис. Шта да не радите Немојте покушавати сами да се лечите. Тако се можете лако отровати. Такође, немојте тражити ни прихватити антибиотике, јер они делују само на бактерије, а не на вирусе. Иако ће лекар најбоље знати шта вам треба, зелени шлајм код искашљавања обично је знак бактеријске инфекције, па је могуће да ћете због тога ипак добити антибиотике.

Ако је прехлада...

Симптоми прехладе ретко се спуштају ниже од грла. Ако вам цури нос или су вам сузне очи и кашљете, али немате никаквих других проблема, онда је прилично сигурно да сте само прехлађени. Вероватно нећете одмах или уопште добити температуру, а симптоми ће врло полако и поступно постајати гори. Чак и ако искусите болове у мишићима или температуру, неће бити ни приближно онолико непријатни као код грипа. Шта да радите Можете скратити болест за неколико дана уз помоћ 250 до 500 милиграма витамина Ц дневно чим приметите симптоме. Како нема чврстих доказа да ће вам витамин Ц стварно помоћи, немојте претеривати јер бисте могли на имате проблем са желуцем. Важно је дувати нос јер се у њему вируси размножавају. Шта да не радите Ако имате ниску температуру, одмарајте се, знојите и пијте пуно течности. Немојте узимати лекове који спуштају температуру или отварају дисајне канале – то оставите тек за период када мислите да не можете горе да се осећате. Лекови који смањују отечено ткиво носног канала раде добро само први пут. После тога би сваки следећи пут када их користите требало да удвостручите дозу, а то лако може довести до претеривања.
Прочитајте још:ЛЕК ПРОТИВ СВАКЕ БОЛЕСТИ: Лековити напитак по рецепту старих травара10 намирница за бољи рад црева
Извор: tportal.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА