Најновије

ОДЗВОНИЛО ЂУКАНОВИЋЕВОЈ ВЛАДИ: Ако Мило покуша да нас заустави, биће крвопролића!

ПОДГОРИЦА - Демонстранти у Црној Гори, које је на улице први пут 27. септембра масовно окупила опозиција предвођена Демократским фронтом (ДФ), спремају се за досад највеће демонстрације у суботу против режима премијера Мила Ђукановића и поручују да ће настати крвопролиће уколико неко само покуша да их заустави у тој намери.
Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Они су реаговали на наводе да ће ауторитарна власт у њиховој земљи искористити сва могућа средства да у суботу забрани окупљање, али да и на све начине саботира протесте и излазак грађана на улице. - Наше окупљање је пријављено у складу са законом. Уколико се то не буде испоштовало, могло би да доведе до ивице грађанског рата и крвопролића. Зато очекујем да ће се 24. октобра окупити неколико десетина хиљада људи и да ће након претходних протеста за викенд, који су силом гушени, међу њима бити и стотине оних који нису страначки опредељени. Очекујем људе који хоће да се боре против репресије режима - рекао је Милан Кнежевић, лидер Демократског народног фронта (ДНП) и функционер ДФ. Према његовим речима, црногорска полиција би у суботу требало да поступа у оквиру уставних законских оквира. - Ако не буде тако, може доћи до несагледивих последица. Наглашавам да смо пријавили мирно и демократско окупљање, али ћемо умети да се супротставимо сваком неуставном понашању - поручио је Кнежевић. Међутим, аналитичар Драгомир Анђелковић наводи да ће режим Мила Ђукановића учинити све како би саботирао протесте опозиције и да ће се служити пропагандом, притисцима, физичким спречавањима излазака на улице, застрашивањима и слично. - Црна Гора је мала земља и људи се углавном знају, због чега су такве акције делотворније. Али процес незадовољства народа због понижености у једином преосталом ауторитарном режиму у демократској Европи достигао је такву тачку да ће тешко бити заустављен. И мислим да је режим тога свестан, зато ће се служити свим средствима саботаже. Међутим, верујем да насиља какво је виђено претходног викенда неће бити јер је власт схватила да је насиље полиције контрапродуктивно. Али верујем да ће убацивати разне провокаторе да би изазвали немире у редовима демонстраната - објаснио је Анђелковић и додао да је Ђукановићев режим постао превише репресиван и да сада само седи на бајонетима како би по сваку цену заштитио положај.

О судбини демонстрација

Аналитичар Драгомир Анђелковић истакао је да протести у Црној Гори никако немају малу подршку, поготово ако се узме у обзир константан страх ком су изложени грађани те земље. - Режим је годинама био толико репресиван, али како буде текао процес разбијања страха код људи, протест ће прерасти у праву силу - истакао је Анђелковић и навео да се власт служи и обманама да је протест слабо подржан само да би обесхрабрио људе.

Опет му криви Срби

Ђукановић је јуче за Федералну ТВ БиХ изјавио да су протести усмерени против учлањења Црне Горе у НАТО. - Исти они великосрпски кругови, попут Српске православне цркве, дакле, све оне структуре које су некада стајале против независности Црне Горе и данас врло снажно подржавају протесте у Црној Гори са намером да дође до смене ове власти, као и да се Црна Гора врати у сферу интереса и сферу утицаја и управљања тих великосрпских кругова из Београда.
Прочитајте још:Џими Картер открио Русији позиције милитаната Исламске државе у СиријиПРИЈАТЕЉИ И НЕПРИЈАТЕЉИ: Ко је како гласао у Извршном савету Унеска?
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА