Најновије

КОРАЋЕВ СТРАХ ОД РУСИЈЕ: По хиљадити пут ће мали балкански народи испасти жртве великих сила, у овом случају Русије

Русија у овом тренутку у региону игра велику игру, геостратешку, не само да Црна Гора не уђе у НАТО него ни БиХ због противљења РС, Македонија због противљења Грчке, као и Србија која има прокламовану војну неутралност, казао је професор на Филозофском факултету у Београду и бивши потпредседник у Влади Зорана Ђинђића, Жарко Кораћ.
Жарко Кораћ (Фото: Mc.rs)

Жарко Кораћ (Фото: Mc.rs)

Врућа тема у региону јесу протести у Црној Гори, гдје се назире озбиљан уплив Русије. Кораћ у интервјуу за "Дневни аваз" објашњава како он гледа на догађаје у Црној Гори. "Показује се да на протестима у Црној Гори учествује само дeо опозиције и то, практично, води Нова српска демократија Андрије Мандића, којег ословљавају четничким војводом, што довољно говори о његовом политичком програму. Оне су биле врло агресивне, али је занимљива реторика на протестима. Уобичајене пароле из региона против корупције, незапослености, лоше приватизације... на крају су се свеле на једну, а то је "не у НАТО" ", казао је Кораћ. По њему је занимљиво да Амбасада Русије у три дана даје два саопштења у којима директно подржава те захтеве да се не иде у НАТО. "То је сасвим сигурно најдиректније мешање у унутрашње послове Црне Горе. То је била јасна порука да Русија стоји иза тих захтева да се не уђе у НАТО. Врло је још занимљиво да је на протестима говорио митрополит Амфилохије Радовић, који је експлицитно против европских интеграција и уласка у НАТО. То показује да је ту једна синхрона акција Русије, СПЦ-а у Црној Гори да се по сваку цену спречи улазак Црне Горе у НАТО, јер би се створила криза власти. Идеја је, изгледа, била да демонстранти насилно уђу у парламент и да се направи ванредно стање, након чега се те одлуке не би могле донети. Русија у овом тренутку у региону игра велику игру, геостратешку, не само да Црна Гора не уђе у НАТО него ни БиХ због противљења РС, Македонија због противљења Грчке, као и Србија која има прокламовану војну неутралност", оцијенио је Кораћ. Очигледно је тврди он, да је Русија много агресивнија у региону. "Није посебно заинтересована за овај регион, али игра велике геостратешке игре са Западом и НАТО-ом. Изгледа да ће по хиљадити пут мали балкански народи испасти жртве великих сила, у овом случају Русије, на Балкану", истакао је Кораћ.
Прочитајте још:ЖЕЛЕ ДА УЈЕДИНЕ ПАТРИОТЕ: Споразум о сарадњи Српске лиге и Источне алтернативеВУЧИЋ КАО ИСЛЕДНИК: Данас ће на Влади пропитивати директоре јавних предузећа
Извор: Cdm.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА