Најновије

ЈУНКЕР: Ако нешто не урадимо – целе избегличке породице ће умирати на Балкану

Избеглице које пролазе кроз балканске земље у жељи да стигну до Европске уније умираће од хладноће како се буде зима приближила.
Јункер (Фото: Јутјуб)

Јункер (Фото: Јутјуб)

То је у Бриселу рекао председник Европске комисије Жан Клод Јункер уз напомену да се Европа распада у покушајима да се суочи с највећом хуманитарном кризом од Другог светског рата. „Сваки дан се рачуна, иначе ћемо ускоро гледати целе породице како се смрзавају до смрти у хладним балканским рекама", рекао је Јункер. Он је истакао да је коначно решење за кризу ургентно како би се спречио трагичан сценарио. Европски комесар за суседску политику Јоханес Хан додао је да се око 20 милиона избеглица налази у дворишту Европе и да би напади Русије и Ирана на највећи сиријски град Алеп могли да произведу моментални удар на Европу. У седишту ЕУ одржава се мини-самит лидера десет држава које се налазе дуж балканске руте којом избеглице стижу у Европску унију, а посматрачи у Бриселу слажу се да ће исход састанка зависити готово у потпуности од немачке канцеларке Ангеле Меркел. Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да самит лидера Европске уније и Балкана о избегличкој кризи има мало сврхе уколико Турска није укључена. Премијер Александар Вучић изјавио је синоћ, у паузи мини самита о мигрантима у Бриселу, да ће Србија учинити све да са мигрантима поступа хумано, али да неће пристати да буде тампон зона. Вучић је на питање новинара - шта ће Србија учинити уколико Немачка и Аустрија затворе границе за мигранте, а Хрватска постави ограду - рекао: „А шта очекујете да урадимо? Србија не може да буде тампон зона." Упитан на шта је конкретно мислио кад је рекао да ће Србија поднети део терета пријема миграната и да ли је у том смислу на вечерашњем скупу било неких захтева, Вучић је рекао да ништа конкретно од Србије није тражено. „Србија није добила никакву конкретну цифру колико би требало да прими избеглица, али ако би, на пример, Словенија примила 2.000, ми би смо, рецимо, могли да примимо 3.000, пропорционално броју становника", рекао је Вучић. Он је навео да ни Србија, са своје стране, није тражила од Европске уније неку помоћ. „Ја нећу да плачем и нећу да цвилим", казао је Вучић, напомињући да сума која је до сад примљена из ЕУ "није нарочито велика" и да Србија још има средстава да се сама брине о мигрантима.
Прочитајте још:ЧЕТИРИ ГОДИНЕ РАТ У СИРИЈИ: Овако се мењала ситуација на фронту (МАПЕ)Погледајте уличне борбе на северу Хомса (МАПА/ВИДЕО)
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА