Најновије

Србија постаје члан Извршног савета Унеска

ПAРИЗ - Извесно jе да ће Србиjа у наредне четири године бити чланица Извршног савета Унеска, а одлука о томе биће донета данас на Генералноj конференциjи те специjализоване агенциjе УН, рекао jе Танјугу амбасадор Србиjе при Унеску Дарко Tанасковић.
Дарко Танасковић (Фото: Јутјуб)

Дарко Танасковић (Фото: Јутјуб)

Oн каже да jе отворено само питање броjа гласова коjе ће Србиjа добити. "Извршни савет jе, заправо 'влада' ове организациjе, тако да ће, за разлику од претходног периода, Србиjа у периоду између двеjу Генералних конференциjа активно учествовати у одлучивању у свим доменима деловања Унеска", навео jе Tанасковић. Подсетио jе на то да jе Извршни савет недавно препоручио да се, на предлог Aлбаниjе и групе земаља, захтев "Kосова" за приjем у Унеско стави на дневни ред ГK, на шта Србиjа ниjе могла непосредно утицати. Гласање за Извршни савет и петнаестак других радних тела Унеска, прецизирао jе Tанасковић, биће обављено данас, на таj начин што ће представници делегациjа земаља чланица у гласачке кутиjе спустити формуларе са заокруженим именима држава за коjе су се определиле. Резултати гласања, додао jе, биће познати и саопштени за неколико дана, пре краjа заседања Генералне конференциjе. "Земље чланице Унеска подељене су, на основу географске припадности, по тзв. електоралним групама. Свакоj електоралноj групи припада одређени броj места у Извршном савету коjи укупно броjи 58 чланова", прецизирао jе Tанасковић. Приликом одржавања Генералне конференциjе, значи сваке две године, замењуjе се половина чланства Извршног савета, односно бира се 29 нових чланова, рекао jе Tанасковић и додао да jе Србиjа у другоj електоралноj групи, где Извршни савет напуштаjу четири државе. "Договором унутар изборне групе постигнуто jе да броj кандидата за приjем буде jеднак броjу места коjа се упражњаваjу, тако да су се, поред Србиjе, кандидовале и Руска федерациjа, коjа обнавља мандат, Литваниjа и Словениjа", рекао jе Tанасковић у изjави за Танјуг.
Прочитајте још:ПОСЕТА СРЕБРЕНИЦИ: Вучић се поклонио жртвама у ПоточаримаРадикали нуде ово решење за проблем кредита у швајцарским францимаПРОЈЕКАТ „КОСОВО“ ИМ ПРОПАДА: Запад жели освету за Унеско – следи нови удар на Србију!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА