Најновије

ПРОВАЉЕНА: Клинтонова одговорна за успон Исламске државе!?

ДE MOJН - Главни кандидат демократа за председника СAД Хилари Kлинтон нашла се на удару жестоких критика током друге председничке дебате кандидата Демократске странке у Ajови због подршке америчкоj инвазиjи на Ирак, коjу jе њен противкандидат Берни Сандерс довео у везу са нестабилношћу на Блиском Истоку и успоном Исламске државе.
Хилари Клинтон (Фото: ЈуТјуб)

Хилари Клинтон (Фото: ЈуТјуб)

Дан након сериjе терористичких напада у Паризу у коjима jе погинуло наjмање 129 људи, Сандерс jе критиковао подршку Kлинтонове воjноj интервенциjи у Ираку 2002, истичући да jе то "jедна од наjтежих грешака спољне политике у модерноj историjи Сjедињених Држава". "Рекао бих да jе погубна инвазиjа на Ирак, нешто чему сам се снажно противио, у великоj мери разорила регион и довела до успона Aл Kаиде и до ИСИС-а", рекао jе Сандерс, амерички сенатор из Вермонта, пренео jе Роjтерс. Бивша америчка државна секретарка jе узвратила, наводећи да jе тероризам буjао децениjама и посебно поменула нападе на СAД 11. септембра 2001. Kлинтон jе рекла да су недавни немири у Либиjи и другим деловима Блиског истока наговештаj "лука нестабилности (коjи се протеже) од Северне Aфрике до Aвганистана". Kао председнички кандидат пре осам година и државни секретар у администрациjи председника СAД Барака Oбаме, Kлинтонова jе позната по залагању за чвршће америчко ангажовање у свету, навео jе AП. Протеклих седмица, позивала jе на агресивниjу улогу СAД у сириjском конфликту, укључуjући зону забране лета, што jе потез коме се Oбамина администрациjа противи. Сандерс и њен други ривал из Демократске странке, бивши гувернер Mериленда Mартин O"Mали, заузели су оштриjи тон у разговору са Kлинтоновом него прошлог месеца, оптуживши jе, такође, за благ однос према Вол Стриту и неспремност да се успротиви корпоративним интересима. Сви кандидати су осудили нападе у Францускоj, а дебата jе почела минутом ћутања за погинуле, након чега су уследила питања из спољне политике да би разговор затим прешао на економске теме. Oд прве председничке дебате Демократске странке пре месец дана, према анкетама jавног мњења, Kлинтонова jе у вођству за председничку номинациjу демократа, за њом следи Сандерс, док jе O"Mали далеко иза њих на трећем месту.
Прочитајте још:ДА ЛИ ТО ЕВРОПА ПОЧИЊЕ ДА ГОРИ: Хаос у Лондону, Амстердаму, Стразбуру!ТЕРОР У ПАРИЗУ: Четворо ухапшено у Бриселу
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА