Најновије

НОВА СЕКС-БОЛЕСТ ХАРА ПЛАНЕТОМ: Већ су заражене стотине хиљада људи!

Да ли сте чули за микоплазму? Ако нисте, знајте да нисте једини. Чак и неки доктори нису превише упознати са овим микробима. Нажалост, преносе се сексуалним путем, а код многих који имају микоплазму, симптоми су подмукли и не испољавају се док не буде касно. А тада, обично се јавља крварење из вагине, бол у тестисима, исцедак из пениса и бол у читавој гениталној регији, посебно током секса. Последице нелечене инфекције су много горе.
Користите заштиту (Фото: pixabay.com)

Користите заштиту (Фото: pixabay.com)

Претпоставља се да је у развијеним земљама око један одсто сексуално активних људи заражен овим бактеријама. Код жена се најчешће манифестује болним сексом, нерегуларним крварењима из вагине, неплодношћу и ванматеричним трудноћама, а код мушкараца су последице инфекције нешто блаже али не и безопасне. Микоплазма је веома честа, али недовољно истражена полно преносива болест узрокована микрорганизмима који имају особине бактерија и настањују се у уретри или репродуктивном систему. Термин микоплазма заправо се односи на групу бактерија, која укључује више од 70 различитих врста, а само за неке од присутних у организму човека је са сигурношћу утврђено да изазивају болести и инфекције код човека.

Врсте микоплазме

Студија која је објављена у јуну 2007. године показује да инфекција коју узрокује бактерија “mycoplasma genitalium” изгледа да је надмашила гонореју по броју оболелих, тако да је сада постала трећа најзаступљенија полна болест међу младима. Међу адолесцентима који су учествовали у здравственој студији широм Америке, 4.2 одсто је било инфицирано хламидијом, 2.3 одсто трихомонасом, 1 одсто микоплазмом и 0.4 одсто гонорејом. Слични резултати објављени су у најновијем британском извештају, с тим што сада нису више угрожени само млади, већ и људи у средњим годинама. “Mycoplasma hominis” је врста микоплазме која је најчешће (у односу на остале микоплазме) укључена у полне инфекције код жена. Такође може узроковати инфекције новорођенчади и инфекције ван гениталија, поготово код особа са смањеним имунитетом. “Mycoplasma hominis” се, као и уреаплазма, често налази у вагини и може да узрокује инфекције мушког и женског гениталног тракта.

Симптоми

Присуство микоплазме обично нема симптома. Али временом, услед повећања њиховог броја и/или ослабљења имуног система, она може да изазове одређене инфекције. Заправо, симптоми су су слични као код осталих бактеријских полних болести, пише портал Полне болести.

Симптоми микоплазме код жена

-већина нема никакве симптоме -вагинални свраб -пецкање приликом мокрења -бол за време секса -бактеријска вагинозом -упала грлића материце

Симптоми микоплазме код мушкараца

-највећи број случајева нема никакве симптоме -секрет из уретре (пениса) -пецкање при мокрењу -бол и отоци зглобова (артритис) -Нехламидијални негонококни уретритис

Тестрирање

Нажалост, доктори још нису одлучили да ли има смисла да се сви тестирају на инфекцију. Постоје три методе које се најчешће користе када је у питању микоплазма тестирање, а то су: ПЦР тест Бојење ДНК Изолација културе Препоручено је да се користи комбинација ових метода како би се потврдило да ли је узорак чист или садржи микоплазму, с обзиром да врсте микоплазме за које се не може узгајати култура у епрувети (нпр. mycoplasma genitalium), могу бити детектоване, уз помоћ бојења ДНК и ПЦР методе.

Лечење

Mycoplasma genitalium обично се лечи као неспецифични уретритис или бактеријска вагиноза, с обзиром на то да је директну дијагнозу инфекције бактеријом веома тешко поставити. У оба случаја, инфекција се лечи антибиотицима (азитромицин, моксифлоксацин), а и истовремено мора да се лечи и партнер . Када је у питању mycoplasma hominis, извесни антибиотици, као што су тетрациклин и еритромицин се често користе за лечење инфекције.

Последице нелечења

Mycoplasma genitalium се повезује са запаљењима мале карлице код жена. Такође је повезана са ендометритисом (инфекција запаљења слузокоже материце) и превременим порођајем. С обзиром на то, дугорочне последице инфекције микоплазмом изгледају сличне последицама гонореје и хламидије. Ово није изненађујуће, с обзиром да су им рани симптоми такође веома слични.

Превенција

Иако студије нису коначне, врло је вероватно да и у овом случају константна употреба кондома значајно смањује ризик од инфекције микоплазме. Једина, с тим у вези урађена студија до данас је утврдила да је константна употреба кондома преполовила ризик од инфекције, у односу на особе које никада нису користиле кондом. Чак иако се на крају испостави да кондоми нису потпуно ефикасни у спречавању микоплазме, њихово коришћење је и даља одлична идеја, јер пружају ефикасну заштиту од других веома раширених полних болести, као што су гонореја и хламидија.
Прочитајте још:18 ПРАВИЛА У СЕКСУ: Требало би да их знате, а о њима нико никада не говориДОМИНАЦИЈА, ТРОЈКА, ИГРАЊЕ УЛОГА: Ево о чему жене фантазирају док се самозадовољавају (ВИДЕО)НА ПРВИ ПОГЛЕД: Лице открива какви сте у сексу!
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА