Најновије

ДРАМА У ПРИШТИНИ: Опозиција камењем на зграду скупштине, полиција одговорила сузавцем (ВИДЕО)

ПРИШТИНА- Након неуспешног хапшења бившег лидера радикалног опозиционог покрета Самоопредељења Аљбина Куртија и привођења посланице Алијансе за безбедност Косова Донике Кадај Бујупи ситуација у Приштини је ескалирала сукобом припадника полиције и опозиције и њихових следбеника. Раније данас у Приштини је демонтирана бомба у дворишту Уставног суда.
Драма у Приштини (Фото: Фејсбук)

Драма у Приштини (Фото: Фејсбук)

Демонстранти су против полиције употребили фарбу, па је ситуација почела да измиче контроли, а полиција је узвратила сузавцем, као што се деселио и јуче. Косовска полиција је одмах по добијању дојаве да је опозиција кренула ка згради владе, формирала кордон испред тог објекта. На фејсбук налогу Самоопредељења постављен је видео у коме је приказана акција полиције прилоком покушаја хапшења припадника овог покрета. Део опозиције је кренуо ка згради владе када се сазнало за хапшење посланице Бујуп, док су се представници Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја упутили ка згради Основног суда како би подржали своју партијску колегиницу за коју је тужилаштво тражило меру притвора од 30 дана. Одлука о томе да ли ће Бујупи бити задржана или ослобођена очекује се око 13,30 сати.

Каменована зграда Скупштине

Присталице косовских опозиционих партија каменовали су данас зграду владе у центру Приштине, након што је објављена вест да је јутрос полиција привела посланицу Алијансе за будућност Косова Донику Бујупи Када. Када је учесницима демонстрација испред зграде Владе Косова јављено да надлежни траже да се посланица задржи 30 дана у притвору, дошло је до излива великог незадовољства, због којег су учесници почели да камењем засипају зграду владе. Прозори на првом и другом спрату Владе су разбијени, а демонстранти су узвикивали пароле против премијера Исе Мустафе и других званичника. Након двадесетак минута каменовања, појавиле су се специјалне снаге полиције, а на Тргу Скендербег активиран је сузавац. Демонстранти су се повукли, а полицијаци су блокирали околне улице.

Хаос почео јуче у парламетну, па се преселио на улицу

Овим догађајима претходио је још један хаос, који је јуче направила косовска опозиција са сузавцем и бибер спрејом у косовском парламенту. После тога избили су нереди испред зграде Скупштине Косова, у којима је повређено 17 полицајаца. Косовски медији објавили су да су јаке полицијске снаге јутрос рано опколиле кућу Куртија, али да се он није налазио у њој. Иначе, Суд у Приштини издао је јуче налог за хапшење Куртија и још троје опозиционих посланика због ометања рада парламента у дужем временском периоду. Медији у Приштини су јавили да је ухапшена шефица посланичке групе Алијансе за будућност Косова Доника Кадај Бујупи. Она је ухапшена по налогу суда испред њене куће и пребачена је у Палату правде. Хапшење је за приштинске медије потврдио њен асистент Ардјенд Зејнај, док медији јављају да полиција још није успела да ухапси посланике Самоопредељења Аљбина Куртија, Аљбуљену Хадјију и Фатона Топалија. Кадај Бујупи би током дана требало да се појави пред судијом у Основном суду у Приштини који је јуче издао налог за хапшење четроворо посланика Скупштине Косова. Телевизија КТВ пренела је информацију да Курти и Хадјију нису пронађени у својим становима приликом обављеног претреса. У стану Куртија у том тренутку није било никога, јавља КТВ. Четворо посланика је у неколико наврата, у циљу спречања одржавања седница Скупштине Косова, користило сузавац, који је, према Кривичном законику, оружје опасно за живот људи. Суд је у неколико пута позивао те посланике да дају изјаве пред надлежним тужилаштвом, што су они одбијали. Полиција је једном привела Куртија, који је после два сата и након насилних протеста његових присталица, пуштен. Косовска опозиција се жестоко противи спровођењу бриселског споразума о формирању Заједнице српских општина (ЗСО).
Video nga bastisja e banesave të deputetëve të opozitës, nga policia. Posted by Lëvizja VETËVENDOSJE! on Среда 18. новембар 2015.

Бомба испред зграде Уставног суда

Раније данас, извори Кохе Диторе из Уставног суда Косова су потврдили да је на простору код улаза у Суд виђена ручна бомба у близини генератора, што је потврдила и косовска полиција. Фљора Ахмети, портпарол Косовске полиције је рекла да се сумња да је сумњива експлозивна направа пронађена у дворишту Уставног суда у Приштини. Зграда Уставног суда, која се налази у близини зграде владе, окружена је полицјом и контрадиверзионим јединицама, изјавио је британској новинској агенцији очевидац са лица места.

Бомба уништена, запослени се вратили на посао

У дворишту Уставног суда Косова пронађена је ручна бомба, коју су јутрос надлежне службе уништиле контролисаном експлозијом, саопштила је полиција Косова. Судије и остали запослени евакуисани су из суда одмах по добијању информације о бомбама, а тај део Приштине, назван Пејтон, био је затворен за саобраћај. Запослени су се после експлозије вратили на посао, док је и улица ослобођена за саобраћај.

Харадинај: Хапшења политички обрачун

Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја поводом хапшења посланика наводи да је рец о политичком обрачуну и позива правосудне органе да не буду "послушници политике, односно криминалаца као што су Иса Мустафа, Хашим Тачи и Кадри Весели". Алијанса захтева да се посланица Кадај-Бујупи одмах пусти из притвора.
Прочитајте још:ДОДИК О НАПАДУ НА ПАРИЗ: Ово је сукоб цивилизација који се Западу враћа као бумерангОПСАДА У ПАРИЗУ: Наоружане полицијске снаге ухапсиле последњег осумњиченог (ФОТО, ВИДЕО)ШОКАНТНА ИСПОВЕСТ ЂАКОНА: Качавенда је злостављао дечаке, због њега се убио млади богослов!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА