Најновије

Упали светло - отерај депресију!

ВАШИНГТОН - Светлосна терапија, која се дуго користи као метода побољшавања расположења код сетних особа зими када су дани краћи, може се користити и код лечења депресија неповезаних с изменама годишњих доба, показало је канадско истраживање.
Светлост - лековита! (Фото: pixabay.com)

Светлост - лековита! (Фото: pixabay.com)

Иначе, стручњаци наводе да је депресија један од најчешћих психичких поремећаја и водећи узрок инвалидности и смањеног квалитета живота широм света. Док се многима који пате од депресије може помоћи лековима или психотерапијом, то ипак не делује код свих, јер се неки пацијенти не придржавају прописане терапије због нуспојава или изазова који су повезани с приступацношћу лечења или ценом. "Ово је прво истраживање које показује да светлосна терапија сама за себе даје добре резултате и прво које је упоредило утицај комбинације лекова и светла и светла самог за себе", каже вођа истраживања Рејмонд Лем са Универзитета Бритиш Колумбија. Да би испитали ефекат терапије светлом на депресије чија појава није повезана за годишња доба, Лем и сарадници су "случајним" одабиром распоредили 122 пацијента у четири групе током месец дана. Једна група је била на лековима, друга на терапији светлом, трећа на комбинацији тих метода, а четврта је била контролна група која није примала никакву терапију. Активно лечење састојало се од дневне дозе флуоксетина и дневне изложености флуоресцентном светлу у трајању од 30 минута после буђења, при чему су групе које нису примале обе методе лечења биле излагане неактивном светлу и/или таблети без активне састојака.
Прочитајте још:ИСПОВЕСТ БЕОГРАЂАНКЕ: „Курвам се јер морам, зато муж и ја заједно плачемо ноћу, да не види дете“ВАНИЛА, СИРУП, ПАРФЕМИ… Због овога можете да паднете на алко тесту!
После месец дана лечења, најмање побољшање забележено је код контролне групе која није примала никакву терапију. Научници истичу да је непознат механизам којим светлосна терапија делује, али је могуће да ресетује биолошки ритам у мозгу. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА