Најновије

Додика руше после Божића?

Опозиција у Републици Српској у сарадњи са западом направила је тајни план за рушење председника Републике Српске Милорада Додика, тврди портал Спутњик, који је имао увид у документ "одређених снага којима није по вољи његово настојање да води политику, пре свега, у интересу грађана Српске". С друге стране, из СДС-а поручују да су у питању лажи и подвале "којима се покушавају прикрити бројне Додикове афере".
Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Председник РС потврдио је јуче да се у БИХ ради на његовом рушењу, али и урушавању свих кључних институција Републике Српске и да заиста постоји такав план у пет тачака. - План подразумева да се оспори ауторитет председника РС, тако што ћу се ја као председник стално нападати. Тамо прецизно стоји да ниједан дан не сме да прође да се нешто против мене не отвори, ако нема нешто ново, да се онда рециклира нека прича из прошлости, нешто о наводној криминализацији. На тапету ће бити и Влада РС, а врхунац свега је трећи став тог документа да се настоји омаловажити било која одлука Скупштине РС, што опозиција и чини. Следећа фаза је дискредитација Радио-телевизије РС и упоредо с тим Министарства полиције - објаснио је Додик. Спутњик наводи да је у креирању плана главну реч водио опозициони Савез за промјене: Српска демократска странка, Партија демократског прогреса, Народни демократски покрет, који иначе чине власт у заједничким органима БиХ са још неким мањим партијама, појединим медијима и невладиним организацијама. Кулминација напада на Додика и актуелну власт и максималан ефекат требало би, како је предвиђено, да се постигне неколико дана после Божића, а за акцију су, наводно, обезбеђена и "додатна финансијска средства". Председник Социјалистичке партије и Додиков коалициони партнер Петар Ђокић изјавио је да се тајни план опозиције и међународних центара моћи за рушење власти у РС може повезати са оним што се већ проводи у Српској, према Републици и посебно према Додику. - То је план који има за циљ да овај још један исечак власти у БиХ који није под контролом центара моћи у Сарајеву и оних међународних ван Сарајева, покуша ставити под контролу, јер се очигледно Република Српска са својом политиком у овом тренутку не уклапа у сценарио за БиХ и цели регион - оценио је Ђокић. У СДС-у тврде да "сваки пут када се појаве нови докази о милионским крађама у које је умешан врх Републике Српске, Савез независних социјалдемократа пласира приче о наводним плановима за рушење Додика". - Та кукњава није ништа друго него подвале и лажи којима се покушавају прикрити бројне афере у које је умешан Милорад Додик. У страху су велике очи. То је само потврда да се врх РС плаши доказа о криминалу и сазнања до којих је дошао СДС и Савез за промене. Једна од тих афера, које су уздрмале врх РС је и сазнање како је Додик купио вилу у Београду, као и како су испарили милиони из Бирча, Бобар банке, Балкан Инвестмент банке, робне куће Боска, ИРБ-а и многих других фирми - тврде из СДС-а.

Удар и на Дан Републике Српске

Симптоматично је да се објава текста о тајном плану за рушење Додика готово подудара са најављеном расправом у Уставном суду БиХ о Закону о празницима Српске, по захтеву бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића. Он, наиме, тражи да Уставни суд прогласи Дан и крсну славу Републике Српске, 9. јануар, неуставним и тако забрани Српској да прославља овај празник. Тим поводом, заједничким саопштењем огласили су се председник Српске Милорад Додик, председница Владе Жељка Цвијановић и председник Народне скупштине Недељко Чубриловић. - Свака одлука Уставног суда БиХ која би ишла у правцу поништавања 9. јануара као Дана Републике Српске представљала би политичку, а не правну одлуку и не би била проводива на територији Републике Српске. Обележавање 9. јануара као Дана РС не угрожава интересе ниједног народа у Републици Српској, али би било каква одлука у правцу оспоравања тог датума угрозила институт демократског одлучиваења и демократски изражене воље грађана Српске, што је апсолутно недопустиво. Ни Уставни суд БиХ, нити било која судска инстанца у свету не може да поништи народну вољу манифестовану кроз одлуку Народне скупштине Републике Српске да 9. јануар прогласи Даном Републике - наводи се у заједничкој изјави.

Завера са Јахорине

Милорад Додик је у паузи Међународне конференције о безбедности у свету, која је јуче почела у Београду, изнео детаље плана за који каже да је срочен на Јахорини и да иза њега стоје неке амбасаде у Сарајеву, НВО под контролом западних влада, као и поједине опозиционе партије.

Сталне оптужбе

"План рушења власти у Републици Српској подразумева и сталне оптужбе на рачун Владе Републике Српске и премијера Жељке Цвијановић, коју треба наставити оптуживати и притискати директним дискредитацијама у вези са већ познатим снимком и стално пласирати у јавност о Цвијановићевој неспособности и некомпетентности", тврди се у тексту Спутњика.
Прочитајте још:Лазански: Руше Додика да би довели марионете на власт!ДОДИК ИМА ПРЕДЛОГ: Срби из РС да се бирају у Скупштину Србије?!
Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА