Најновије

НАТО штити шверцерске руте исламиста исто као Турска

Док Бела кућа наставља свету да прича бајке о централној улози Америке у такозваном „рату против терора“, светска јавност жели да зна која је улога – Америком предвођеног – НАТО у спонзорисању и наоружавању Исламске државе. Пише: Мартин Бергер
Илустрација (Фото: alwasat.ly)

Илустрација (Фото: alwasat.ly)

Те бајке, као и вашингтонска пропагандна кампања о „растућој претњи од Исламске државе“ имају један циљ: да покрију запањујуће расходе које производи америчка војска настављајући да троши средства како би покрила трошкове великог броја произвођача оружја. Да, Белој кући користе терористички напади – које широм света наводно изводи Исламска држава – да би наставила да води сопствене ратове на Блиском истоку, подвргавајући оне земље које јој се не свиђају бомбардовању и уништењу.

Генерали САД лажирају извештаје

Како другачије објаснити чињеницу да након годину дана борбе против ИД, коју је иницирао Барак Обама лично, а подржало више од 60 земаља које су се сврстале под заставу такозване америчке коалиције, још увек нема никаквих успеха? Само руска одлука да покрене ваздушне нападе против радикалних елемената у Сирији резултовала је уништењем инфраструктуре коришћене за шверц нафте од којег се ИД годинама финансира. У покушају да спаси образ, америчка телевизија са националном фреквенцијом PBS пустила је 19. новембра снимке руских авиона како уништавају ИД у Сирији, тврдећи да се ради о америчким ударима. Јасно је да је, укравши материјале Руског министарства одбране, америчка пропагандна машина отишла предалеко у настојању да фабрикује доказе о успеху НАТО кампање у Сирији. Како би се, на крају крајева, могло оправдати прекомерно слање три хиљаде такозваних саветника који су тренирали „снаге умерене сиријске опозиције“ када их је тек нешто мање од 100 још увек у Сирији? Говорећи о „правој“ антиИД коалицији, испоставља се да су годину дана амерички генерали покушавали да улепшавају обавештајне и војне извештаје. Они нису чак ни почели да се боре против ИД. Једини стварни допринос на терену америчке војске била је достава оружја исламистима. Наравно да то нису урадили намерно, биће да више нису у стању да баце сандуке како треба, па сваки пут изнова промашују. Британски портал Breitbart London отворено се изругује залудном „ваздушном рату“ који Обама води против ИД. На крају, и сам сенатор Џон Мекејн отворено је у мају признао да су се три од четири бомбардера приликом извођења операције у Сирији вратила у базу без иједног јединог испаљеног пројектила. Много напора се улаже да се обични читалац убеди да Вашингтон и Анкара воде немилосрдни рат потив Исламске државе. Али коначно су пале све маске. Очигледна улога Турске у шверцу и крађи сиријске и ирачке нафте сада је свима јасна. Руско министарство одбране представило је међународној јавности сателитске и фотографије снимљене уз помоћ дронова на којима се виде стотине и стотине нафтних цистерни које прелазе у Турску са територије коју контролише ИД, да би коначно стигле до турских рафинерија и лука које држи Ердоганова породица.

Нафта коју краде ИД користе многе НАТО земље

Ову информацију су у студији названој Излаз ИД на глобално тржиште нафте потврдила два професора универзитета у Гринвичу Џорџ Кјоркцоглу и Алек Котрубис. Та два господина направила су руту украдене нафте која се са разних делова Турске шаље на страна тржишта. Не постоји ни промил шансе да владајуће елите Велике Британије, Турске, САД и других НАТО држава нису информисане о тим чињеницама. Посебно због тога што се турска лука Чејхан – која је, судећи по закључцима наведених британских професора, дестинација на коју пристиже крадена нафта – налази на сат времена вожње од америчке војне базе у Инџилрику. Не треба бити геније па схватити да нафту коју краде Исламска држава користе многе НАТО чланице, закључује OpEdNews. урска, заједно са НАТО снагама, повећава своје војно присуство дуж шверцерских рута Исламске државе како би заштитила радикалне милитанте од нових удара. Или ће бити да опет нису способни да виде борце ИД у њиховој непосредној близини?
Прочитајте још:КИНЕЗИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА ВЕЛИКИ РАТ: …али једним оком гледају и на Русију?!ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Ако Русија не успе да пробуди Европу, рат је неизбежанРУСКИ ОДГОВОР ЈЕ СПРЕМАН: Ово је турски паклени план за затварање Босфора и Дарданела
Извор: New Eastern Outlook, Нови Стандард

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА