Најновије

Николић: Нек пазе шта се договарају у поглављу 35!

БЕОГРАД - Србија је стигла до нове фазе односа са ЕУ, до отварања поглавља, што је кључна и највероватније најдужа фаза у нашем приступању Унији, пише председник Србије, Томислав Николић, у ауторском тексту за Вечерње Новости.
Томислав Николић (Фото: Јутјуб)

Томислав Николић (Фото: Јутјуб)

Уз 34 стандардна поглавља, Србија има оптерећујуће поглавље 35. Оно се односи на Косово и Метохију и највише ће бити предмет разговора, и око тога ће бити најтеже да се са Европом успостави принцип: шта Србија може да испуни од захтева из тог поглавља, а шта не. Сада треба сачекати да кључне ставке о којима нагађамо на основу досадашњих докумената, амандмана на те документе, буду достављене онима који у Србији раде на том поглављу. Све информације о томе треба да буду доступне јавности и она треба да зна шта се ми договарамо у вези са КиМ и које тачке тих договора имплицирају атрибуте независне државе. Односно да ли прихватањем онога што од нас траже, правећи се да то не чинимо - де факто прихватамо независност КиМ или ћемо рећи отворено да то једноставно није прихватљиво, зато што Србија не пристаје на оно на шта не пристаје већина човечанства, а то је да тзв. држава Косово постане независна држава, чланица УН. Дакле, биће ово најтеже поглавље. Сва остала поглавља уређују живот у Србији на бољи начин него што је он био уређен до сада. Поглавље 35 је измишљено зато што је већи број чланица признао независност КиМ и зато што желе да коначно тај проблем скину са дневног реда. То у суштини значи да не желе проблем попут Кипра. За Србију би, са друге стране, то било идеално решење, што значи пуноправно чланство у границама као чланица УН, а да после тога разговарамо. Не, они ће једноставно тражити да се ми пре тога о свему договоримо, пре него што уђемо. Дакле, о томе треба разговарати мирне главе и о томе треба постићи општи, српски консензус. Мислим да ће то бити најтеже зато што је у свему овоме најтеже одредити се према КиМ. Многи би волели да тај проблем решимо што пре. Други ће рећи да то не долази у обзир ни по коју цену. А Влада, која ће о свему томе водити рачуна и одредити принципе за поглавље 35, која ће сносити и славу и одговорност за решавање тог проблема, мора да буде веома опрезна, мора да буде потпуно припремљена и да буде јасна у опредељењу шта договара, односно шта преговара. Посебно ако се зна да нас на крају чека, ако нас чека, задатак да потпишемо правно обавезујући споразум са тзв. државом Косовом, коју не признајемо нити ћемо икада моћи да признамо. Кључна тачка у вези са КиМ је одређивање статуса Српске православне цркве и српске културне баштине. Постоји много тога око чега бисмо се могли договорити са Албанцима, уколико би се јасно разграничила баштина албанског народа од баштине српског народа. Заиста не мислим да треба, нити да можемо да бринемо о баштини албанског народа, али зато не дам да се било ко умеша у то шта ми чинимо са својом сопственом баштином. Желим да честитам грађанима Србије на коначном отварању два поглавља, да их упозорим да је процес веома дуг. И да, темпом од два до три поглавља годишње, сами могу да израчунају колико би времена требало ако би све ишло како треба. И да им кажем да се без одрицања не може ништа добити, али да оно што мислимо да добијемо треба да буде адекватно ономе чега се одричемо.
Прочитајте још:МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ДНР: Украјина напада ове седмице – највероватније 18. или 19. децембраПРИСЛУШКИВАНИ РАЗГОВОР ИЗМЕЂУ АРКАНА И ЛЕГИЈЕ ИЗ ’92: Послушајте о чему су разговарали (АУДИО)
Писмо Путина: Потврђено јединство У одлазећој години односи Русије и Србије развијали су се у духу стратешког партнерства. Покренути су заједнички пројекти од узајамне користи у различитим областима. Високо ценим Ваш долазак у Москву на прославу 70. годишњице победе у Великом отаџбинском рату и учешће српских војника у паради на Црвеном тргу. То је уверљива потврда јединства приступа наших земаља поукама и наслеђу прошлости. Надам се наставку наших конструктивних и садржајних контаката. Желим Вама и Вашим најближим добро здравље и успехе, а братском народу Србије мир и благостање! Ово писмо, уз честитку Нове године и Божића, председник Русије Владимир Путин послао је јуче Томиславу Николићу. Шефу српске државе писмо је уручио руски амбасадор Александар Чепурин. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА