Најновије

Војска Новорусије бомбардује луку Маријупољ, тенкови се крећу ка Новоазовску!

МАРИЈУПОЉ- Проруски побуњеници бомбардовали су позиције украјинске војске код луке Маријупољ, на југоистоку земље, тврде из штаба украјинске војске. Кијев тврди да се тенкови крећу ка Новоазовску.
Припадник армије ДНР (Фото: Новоросинформ)

Припадник армије ДНР (Фото: Новоросинформ)

Побуњеници су током претходног дана пуцали готово 50 пута на позиције војске, иако је пре пет дана договорен прекид ватре, преноси Бета. Село Берђанск код луке Маријупољ током ноћи било мета артиљеријских и ракетних напада. Побуњеници су испалили ракете и на село Курахово, западно од сепаратистичког упоришта Доњецка. После избацивања украјинске војске из Дебаљцева порасла је забринутост да би побуњеници сада могли да покушају да заузму Маријупољ, на обали Азовског мора, које се налази између Украјине, Крима и Русије. У међувремену, украјинска војска је саопштила да су руски тенкови и војници прешло границу и упутили се ка Новоазовску, граду који се налази под контролом проруских снага, источно од Маријупоља. Портпарол војске Андреј Лисенко рекао је да, упркос споразуму постигнутом у Минску, војна опрема и муниција је прешла из Русије, пренео је Ројтерс. "Више од 20 тенкова, 10 артиљеријских система и 15 камиона је ушло (у земљу) и крећу се ка Новоазовску, рекао је Лисенко и додао да су аутобуси били пуни бораца из Русије, који су, такође, прешли границу са Украјином. Устаници Доњецке Народне Републике ставили су под своју контролу два последња излазна пункта из Дебаљцева, саопштио је штаб устаника ДНР-а „У ноћи између четвртка и петка два последња велика пута из Дебаљцева стављена су под контролу. Између осталог, узет је под контролу тзв. 'крст' - раскрсница на улазу у Дебаљцево са стране Угљегорск", цитирају РИА Новости речи представника бораца ДНР-а.
Прочитајте још:Амерички генерал: Копнене снаге треба поставити на границу са Русијом!Ево шта је Шешељ поручио демонстрантима за српско Косово у Чешкој, Пољској, Белгији и Словачкој!
Проруске снаге су најавиле да су спремне за размену заробљених са украјинском страном и да ће та размена бити започета сутра. Иако Кијев није званично потврдио да ће сутра доћи до размене заробљених, мировним договором из Минска прошле недеље, предвиђена је размена заробљених по принципу „сви за све" пренела је агенција АФП. Портпарол УН за питања људских права Руперт Колвил рекао је да постоји "дубока забринутост за судбину цивила, заробљених и рањених" у Дебаљцеву, који је претходних дана био поприште жестоких борби између украјинске војске и проруских снага. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА